Kroję słoninę i mielę ją z tymi dodatkami. Od kiedy znam ten przepis nie bawię się w topienie smalcu
Czy są tu smakosze domowego smalcu? Jeśli tak, to koniecznie sięgnijcie po znakomitą recepturę na ten przysmak. Nie trzeba go topić, tylko pokroić słoninę i dodać do niej kilka składników. Warto wypróbować ten przydatny i pyszny przepis.
Smalec kusi smakiem
Smalec jest tłuszczem, który często wykorzystujemy w kuchni. Smażymy na nim, gotujemy i okazuje się niezwykle przydatny podczas pieczenia ciast. Wiele osób uwielbia jeść chleb ze smalcem. Do tego cebulka lub jabłko i ogórek kiszony.
Taki smakołyk ma wielu wiernych zwolenników. Jednak wytapianie smalcu wiąże się z pewnymi kłopotami w kuchni. Smalec strzela, pryska i brudzi dosłownie całą kuchnię. Jednak ja korzystam z przepisu, który oszczędza mi tych wątpliwych atrakcji. Wszystko, czego potrzebuję, to nóż i maszynka do mięsa.
Jak zrobić smalec?
Składniki:
- 1 kg słoniny
- papryka zielona
- papryka czerwona
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
Słoninę kroimy w dość grube plastry i mielimy ją w maszynce do mięsa. Dokładamy paprykę i też ją mielimy ze słoniną . Dokładnie mieszamy składniki.
Gdy wszystko zostało dobrze wymieszane, to taką masę wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie nasze smarowidło jest gotowe do podania. Będzie smakowało obłędnie ze świeżym pieczywem.
Szybki sposób na przygotowanie smalcu
Z przygotowaniem smalcu według tej receptury, poradzi sobie nawet osób, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Przepis, jak widać jest banalnie prosty . Co najważniejsze, omija nas wytapianie i sprzątanie potem w kuchni. Wiadomo, takie wytapianie wiąże się z pryskaniem tłuszczu i charakterystycznym zapachem w całym pomieszczeniu
Krojenie słoniny, a potem jej mielenie przebiega łatwo i bez problemów w kuchni. Dodatek papryki sprawia, że smalec ma oryginalny i świeży smak. Ten smakołyk do pieczywa wielu zachwyci . Pisaliśmy o smalcu od Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy też, jak zrobić smalec z fasoli.
Źródło: YouTube/@WebspoonPL