Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał
![pajda chleba ze smalcem](https://images.iberion.media/images/1920/smalec_na_pieczywie_e752129b44.png)
Z czego robi się smalec? Oczywiście z…fasoli. Roślinny odpowiednik wieprzowego specjału smakuje tak, że nikt nie zauważy różnicy. Jolka do tej pory nie powiedziała mężowi prawdy. I nie ma co ukrywać, wyszło mu to na zdrowie.
Smalec z fasoli tak pyszny, jak tradycyjny
Polacy uwielbiają domowy smalec na pajdzie świeżego chleba. A jeśli można by zrobić ten przysmak w inny, zdrowszy sposób? Wypróbuj niezastąpiony przepis Jolki i poczęstuj pysznym smalcem znajomych. Idziemy o zakład, że większość nie zorientuje się, z czego został tak naprawdę wykonany.
W smalcu z fasoli, tak jak w tym klasycznym nie może zabraknąć pysznych dodatków. Pamiętaj koniecznie o jabłku oraz cebulce. Do podania wybierz dobrej jakości pieczywo i chrupiące ogórki kiszone. Można nabrać apetytu od samego myślenia o takiej przekąsce.
Zwyciężczyni MasterChefa obiad na jutro robi dziś. Jej danie z ziemniaków jest prawdziwym hitemPrzepis na niezwykły roślinny smalec z fasoli
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 1 niewielkie jabłko
- 1 cebula
- szczypta mielonego kminku
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Jak zrobić najlepszy w smaku roślinny smalec?
Cebulę do smalcu obierz i drobno posiekaj. Jabłko również obierz, wytnij z niego gniazda nasienne i zetrzyj owoc na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, a po kilku minutach dołóż również jabłko. Dodaj do smaku wszystkie przyprawy zawarte w przepisie i duś, aż całość stanie się miękka.
Zawartość patelni odstaw do ostudzenia. W międzyczasie przygotuj fasolę do smalcu. Odsącz ją z zalewy (zostawiając odrobinę na potem) i zblenduj lub rozgnieć widelcem. Masa nie powinna być całkowicie gładka, pozostaw w niej więc niewielkie, fasolowe grudki.
Wystudzoną cebulę z jabłkiem dodaj do fasoli. Wymieszaj całość, jeśli będzie zbyt sucha dodaj trochę pozostawionej zalewy. Na koniec smalec dopraw do smaku, przełóż do czystego, szklanego słoika i wstaw do lodówki. Podawaj ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Wieprzowy smalec od Tomasza Strzelczyka przygotowuje się w niecodzienny sposób. Ten owocowy dodatek do smalcu ma certyfikat smaku prosto od babci.
![smalec z fasoli.png](https://images.iberion.media/images/origin/smalec_z_fasoli_2e553e55b1.png)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Bosacka o wyborze najlepszych mandarynek](https://images.iberion.media/images/origin/Bosacka_pokazuje_mandarynki_412d1ce40f.png)
![pierogi leniwe na talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_leniwe_3_1cfc6eaef2.png)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![śmiertelny wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/ee_894b14f0e0.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Wyspy Kanaryjskie](https://images.iberion.media/images/origin/wyspy_kanaryjskie_af28f2a195.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Babcia z wnuczką nad morzem](https://images.iberion.media/images/origin/Babcia_z_wnuczka_3515bbfc07.jpg)
![Katarzyna Skrzynecka mąż](https://images.iberion.media/images/origin/Katarzyna_Skrzynecka_maz_172125bcb4.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)