Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.03.2023 22:10

Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał

pajda chleba ze smalcem
Canva / kabVisio

Z czego robi się smalec? Oczywiście z…fasoli. Roślinny odpowiednik wieprzowego specjału smakuje tak, że nikt nie zauważy różnicy. Jolka do tej pory nie powiedziała mężowi prawdy. I nie ma co ukrywać, wyszło mu to na zdrowie. 

Smalec z fasoli tak pyszny, jak tradycyjny

Polacy uwielbiają domowy smalec na pajdzie świeżego chleba. A jeśli można by zrobić ten przysmak w inny, zdrowszy sposób? Wypróbuj niezastąpiony przepis Jolki i poczęstuj pysznym smalcem znajomych. Idziemy o zakład, że większość nie zorientuje się, z czego został tak naprawdę wykonany.

W smalcu z fasoli, tak jak w tym klasycznym nie może zabraknąć pysznych dodatków. Pamiętaj koniecznie o jabłku oraz cebulce. Do podania wybierz dobrej jakości pieczywo i chrupiące ogórki kiszone. Można nabrać apetytu od samego myślenia o takiej przekąsce.

Zwyciężczyni MasterChefa obiad na jutro robi dziś. Jej danie z ziemniaków jest prawdziwym hitem

Przepis na niezwykły roślinny smalec z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 niewielkie jabłko
  • 1 cebula
  • szczypta mielonego kminku
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak zrobić najlepszy w smaku roślinny smalec?

Cebulę do smalcu obierz i drobno posiekaj. Jabłko również obierz, wytnij z niego gniazda nasienne i zetrzyj owoc na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, a po kilku minutach dołóż również jabłko. Dodaj do smaku wszystkie przyprawy zawarte w przepisie i duś, aż całość stanie się miękka.

Zawartość patelni odstaw do ostudzenia. W międzyczasie przygotuj fasolę do smalcu. Odsącz ją z zalewy (zostawiając odrobinę na potem) i zblenduj lub rozgnieć widelcem. Masa nie powinna być całkowicie gładka, pozostaw w niej więc niewielkie, fasolowe grudki.

Wystudzoną cebulę z jabłkiem dodaj do fasoli. Wymieszaj całość, jeśli będzie zbyt sucha dodaj trochę pozostawionej zalewy. Na koniec smalec dopraw do smaku, przełóż do czystego, szklanego słoika i wstaw do lodówki. Podawaj ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Wieprzowy smalec od Tomasza Strzelczyka przygotowuje się w niecodzienny sposób. Ten owocowy dodatek do smalcu ma certyfikat smaku prosto od babci.

smalec z fasoli.png
Canva / Elena_Botta