Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten smalec robi się sam. Strzelczyk pokazał najlepszy patent
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.04.2023 21:13

Ten smalec robi się sam. Strzelczyk pokazał najlepszy patent

niezwykły sposób na domowy smalec
TikTok @oddaszfartucha

Któż z nas nie uwielbia smaku domowego smalcu? Jego samodzielne przyrządzenie wiąże się jednak z nie lada zachodem. Skuteczną radę na to znalazł Tomasz STtzelczyk. Smalec w jego wykonaniu robi się dosłownie sam w piekarniku.

Smalec Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych

Wszyscy dobrze wiemy czym pachnie wytapianie smalcu. Do tego dochodzi pryskający tłuszcz pokrywający kuchenkę i okolice. A gdyby tak udało się uniknąć tych niedogodności? Sprawdźcie, co wymyślił Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału na TikToku.

Żadne majonezy. Danuta Martyniuk polewa surówkę z czerwonej kapusty niesamowicie zdrowym sosem

Przepis na oryginalny smalec Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2,5 kg słoniny
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 łyżeczek suszonego majeranku
  • sól do smaku

Jak zrobić pomysłowy smalec według Tomasza Strzelczyka?

Zacznij od przygotowania słoniny na smalec. Pokrój ją na kawałki i przepuść przez grube oczka maszynki. W międzyczasie przygotuj 5 czystych słoików i w każdym z nich ułóż na dnie przyprawy. Musi się w nich znaleźć po 1 liściu laurowym, 2 ziela angielskie i po 1 obranym i lekko zmiażdżonym ząbku czosnku.

Do słoików z przyprawami rozłóż po równo słoninę. Powinna ona sięgać ok. ¾ wysokości naczynia. Delikatnie ugnieć ją łyżką i ponownie przypraw, posypując każdą porcję 1 łyżeczką majeranki i ½ łyżeczki soli.

Wierzch słoików owiń szczelnie folią aluminiową. Następnie wstaw je do zimnego piekarnika. Dopiero wtedy nastaw temperaturę na 190 stopni. Smalec powinien pozostać w piecyku przez ok. 90 minut.

Po upływie tego czasu słoiki ze smalcem wyjmij z piekarnika. Zdejmij folię, zakręć naczynia i odstaw całość do ostygnięcia. Kiedy smalec stężeje, gotowy jest do podania. Idealnie smakować będzie ze świeżym pieczywem i ogórkiem kwaszonym. Roślinny smalec smakuje tak dobrze, że można go pomylić z klasycznym. Owocowa nutka w tradycyjnym smalcu wprawia w zachwyt i osłupienie.

Źródło: TikTok @oddaszfartucha