Smakosze.pl Przepisy Kroję ziemniaki, kładę na blaszce i wlewam ten sos. Nie ma lepszego obiadu
Fot. YouTube/KostlicheHausrezepte

Kroję ziemniaki, kładę na blaszce i wlewam ten sos. Nie ma lepszego obiadu

8 października 2024

Szybki obiad to czasem konieczność. W takich sytuacjach przyrządzam zapiekankę z ziemniaków. Zalewam je apetycznym sosem i już wkrótce pyszne danie trafia na mój stół. Każdemu polecam ten przepis na wyśmienity obiad.

Szybki obiad, czyli zrób zapiekankę

Gdy brakuje mi czasu na gotowanie, robię jedno. Sięgam po przepis na smaczną zapiekankę . Przygotowuję ją z zapiekanych ziemniaków, które zalewam sosem . Przyrządzam go z jajek, pomidorów i groszku. Zapiekankę wstawiam do piekarnika.

Już po 25 minutach szybki obiad jest gotowy. Pyszna zapiekanka pod serową pierzynką dosłownie rozpływa się w ustach . Jest też pożywna, a do tego prosta w przygotowaniu. Przepis na to danie możesz zobaczyć na kanale YouTube Kostliche Hausrezepte. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

zapiekanka
Fot. YouTube/KostlicheHausrezepte
Zrób przed posadzeniem cebuli w październiku. Wiosną zbierzesz wielkie główki

Jak przygotować zapiekankę na szybki obiad?

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 papryka
  • 4 jajka
  • pomidory koktajlowe
  • szczypiorek
  • ¾ szklanki śmietany
  • zielony groszek z puszki
  • sól
  • pieprz
  • 100 g mozzarelli
  • słodka papryka

Przygotowanie zapiekanki zacznij od umycia, obrania i pokrojenia w dość cienkie plastry ziemniaków. Podsmaż je na oleju, dodaj sól i słodką paprykę . W trakcie smażenia ziemniaki przewracaj. Gdy będą miały już złoty kolor,  zdejmij patelnię z ognia.

Przygotuj sos, którym zalejesz ziemniaki. Do miski wbij jajka, dopraw solą, pieprzem i rozmąć. Pokrój pomidorki, szczypiorek i dodaj je do jajek . Dołóż śmietanę i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Zalej sosem, wsyp na wierzch zielony groszek i posyp obficie startą mozzarellą.

Zapiekanka pełna smaku na jesień

Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut . Po upływie tego czasu danie od razu podawaj. Wychodzi pyszne, a warzywa w sosie śmietanowym rozpływają się w ustach . Roztopiony i ciągnący się ser tez dodaje smaku.

Taki szybki obiad polubi cała rodzina. U mnie w domu zapiekanka już stała się hitem. Przyrządzam ją szybko i równie szybko znika z talerzy. Każdy sobie chwali taki posiłek. Pisaliśmy, jak z fusów po kawie zrobić nawóz do kwiatów i środek do czyszczenia garnków. Radziliśmy, w jaki sposób najlepiej usmażyć wątróbkę.

zapiekanka
Fot. YouTube/KostlicheHausrezepte
Pod żadnym pozorem nie zalewaj go wrzątkiem. Straci właściwości i się zmarnuje
Makłowicz dodaje do placków ziemniaczanych składnik, który każdy pomija. Wychodzą doskonałe
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy