Zrób przed posadzeniem cebuli w październiku. Wiosną zbierzesz wielkie główki
Bez cebuli trudno wyobrazić sobie kuchnie i gotowanie. Jeśli sadzisz cebule na działce, to teraz przed posadzeniem zrób z nią jedną rzecz. Efekty na wiosnę przejdą najśmielsze oczekiwania.
Jedz cebulę na zdrowie
Cebula dodaje smaku i aromatu wielu potrawom. Bez tego warzywa trudno wyobrazić sobie dietę i gotowanie. Cebula pełna jest witamin: B, C, E, A i K. Jedzenie tego warzywa wzmacnia odporność i pomaga złagodzić skutki przeziębienia. Łagodzi ból i zapalenie gardła oraz niweluje stany zapalne w organizmie.
Warto cebulę włączyć do diety i dodawać ją do rozmaitych dań. Wiadomo, że cebula z własnej działki lub ogródka jest najlepsza. Wiemy, co jemy, dlatego zadbajmy o obfite plony. Jeśli sadzimy cebulę, to najpierw zróbmy jedną rzecz. Wiosną zbierzemy wielkie główki cebuli.
Nie popełniam tego błędu i nie wyrzucam fusów po kawie. Robię z nich nawóz, a nawet środek do sprzątaniaSadzenie cebuli bez tajemnic
Cebulę możemy sadzić jesienią, a plony zbierzemy na wiosnę. Przed zimą cebula wypuści korzenie i przetrwa mrozy. Wielu ogrodników jest zdania, że jesienna cebula jest bardziej odporna na choroby i rośnie dużo większa. Jeśli chcemy zebrać obfite plony, to przed sadzeniem musimy zaserwować cebulkom pewną kąpiel.
Zrobimy ją z serwatki. Cebuli zanurzamy w płynie i moczymy w nim około 30 minut. Serwatka doskonale wpływa na dymkę, bo zwiększa jej odporność na choroby. Płyn uodparnia też warzywo na niskie temperatury. Oprócz tego magnez, wapń, potas, fosfor wnikają do cebuli. To sprawia, że warzywo wyrasta większe i bardziej dorodne niż zwykle.
Warunki najlepsze do sadzenia cebuli
Najlepsza ziemia do sadzenia cebuli jest żyzna i o kwaśnym lub obojętnym pH. Ziemia powinna być oczyszczona z chwastów i kamieni. Przekopujemy ją i spulchniamy. Warto, by ziemia była też wilgotna i nawożona obornikiem. Cebula robi miejsca nasłonecznione i dobrze rośnie w miejscach, gdzie wcześniej rosły pomidory lub papryka.
Gdy wymoczyliśmy już cebuli w serwatce, musimy przygotować rowki. Cebulki wsadzamy dość głęboko i zachowujemy odstęp około 20 cm między cebulkami. Potem dokładnie przykrywamy ją ziemią, ściółką, korą, a nawet słomą i pociętym kartonem. To pozwoli zatrzymać wilgoć i ochronić cebuli przed niskimi temperaturami. Pisaliśmy o tym, jak usmażyć kotlety z ryżu i marchewki. Informowaliśmy o kontrolach warzyw i owoców w Broniszach.
Źródło: przyslijprzepis.pl