Krówka ze słonymi krakersami i kremem bez pieczenia
Jeśli lubisz ciasta, przy których jest mało pracy, a efekt szybko znika z talerzyków, mamy słodką propozycję. Przygotuj Krówkę ze słonymi krakersami i kremem bez pieczenia. Doskonale smakuje i nigdy nie zawodzi. Bez ryzyka przypalenia i zakalca.
Jeśli masz w kuchennych zapasach herbatniki, krakersy, puszkę masy kajmakowej i trochę mlecznych produktów, możesz przygotować pysznego przekładańca. W sumie, kolejność w jakiej ułożysz poszczególne warstwy, nie ma większego znaczenia. By jednak całość dobrze się trzymała, kładź na przemian mokre warstwy i ciastka.
Krówka ze słonymi krakersami i kremem bez pieczenia
Składniki:
-
2 puszki masy kajmakowej
-
2 małe paczki herbatników petit beurre
-
opakowanie słonych krakersów
-
1,5 tabliczki białej czekolady
-
ok. 1/3 szklanki mleka
-
500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
-
250 g serka mascarpone
-
wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie ciasta Krówka
Jedną puszkę masy kajmakowej przełóż do rondelka i mieszając podgrzewaj, aż stanie się półpłynna.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, a potem warstwą herbatników. Rozsmaruj na niej ciepłą masę kajmakową, przykryj krakersami, wystudź.
Czekoladę połam na kawałki. Wrzuć do zagotowanego mleka, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź.
Schłodzoną kremówkę umieść w misce wraz z mascarpone, ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj czekoladę.
Masę czekoladowo-serową wyłóż na krakersy, równomiernie ją rozprowadź. Przykryj warstwą herbatników.
Wierzch ciasta posmaruj drugą puszką podgrzanej masy kajmakowej. Posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodź, a potem wstaw na kilka godzin do lodówki.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy ciasto Grzesiek , a także ciasto Śnieżny Puch .
Źródło zdjęcia: canva/DianePeacock
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker