Smakosze.pl Przepisy Krówka ze słonymi krakersami i kremem bez pieczenia
canva/FoodieMedia

Krówka ze słonymi krakersami i kremem bez pieczenia

20 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli lubisz ciasta, przy których jest mało pracy, a efekt szybko znika z talerzyków, mamy słodką propozycję. Przygotuj Krówkę ze słonymi krakersami i kremem bez pieczenia. Doskonale smakuje i nigdy nie zawodzi. Bez ryzyka przypalenia i zakalca.

Jeśli masz w kuchennych zapasach herbatniki, krakersy, puszkę masy kajmakowej i trochę mlecznych produktów, możesz przygotować pysznego przekładańca. W sumie, kolejność w jakiej ułożysz poszczególne warstwy, nie ma większego znaczenia. By jednak całość dobrze się trzymała, kładź na przemian mokre warstwy i ciastka.

Krówka ze słonymi krakersami i kremem bez pieczenia

Składniki:

  • 2 puszki masy kajmakowej

  • 2 małe paczki herbatników petit beurre

  • opakowanie słonych krakersów

  • 1,5 tabliczki białej czekolady

  • ok. 1/3 szklanki mleka

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 250 g serka mascarpone

  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie ciasta Krówka

Jedną puszkę masy kajmakowej przełóż do rondelka i mieszając podgrzewaj, aż stanie się półpłynna.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, a potem warstwą herbatników. Rozsmaruj na niej ciepłą masę kajmakową, przykryj krakersami, wystudź.

Czekoladę połam na kawałki. Wrzuć do zagotowanego mleka, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź.

Schłodzoną kremówkę umieść w misce wraz z mascarpone, ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj czekoladę.

Masę czekoladowo-serową wyłóż na krakersy, równomiernie ją rozprowadź. Przykryj warstwą herbatników.

Wierzch ciasta posmaruj drugą puszką podgrzanej masy kajmakowej. Posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodź, a potem wstaw na kilka godzin do lodówki.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy ciasto Grzesiek , a także ciasto Śnieżny Puch .

bita śmietana
bita śmietana

Źródło zdjęcia: canva/DianePeacock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy