Idealne na święta ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch
Delikatny ser o przyjemnym cytronowy posmaku, który wprost rozpływa się w ustach? Tak właśnie smakuje Śnieżny Puch. Dla kontrastu ciasto zawiera warstwę chrupiących herbatników i pyszną kokosową posypkę, które świetnie pasują do przyjemnie owocowej masy. Zróbcie je już dziś i zaskoczcie swoich gości przy kolejnym spotkaniu.
Ciasta bez pieczenia są efektownymi deserami, które nierzadko przyrządzimy w chwilę. Tak jest np. w przypadku tego ciasta krówkowego czy owocowego bloku do złudzenia przypominającego ser żółty. Tym razem prezentujemy wam serowe ciasto Śnieżny Puch, które zachwyci was delikatnością i lekką cytrusową nutą. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na ciasto Śnieżny Puch
Składniki:
100 g herbatników
1 kg twarogu sernikowego
2 galaretki cytrynowe
pół litra wody
pół szklanki cukru pudru
250 ml śmietanki 30% lub 36%
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Twaróg wyjmujemy z lodówki, by rozgrzał się do temperatury pokojowej. Śmietankę chłodzimy w lodówce. Zagotowujemy wodę i odstawiamy ją z ognia. Następnie rozpuszczamy w niej galaretki i całkowicie studzimy płyn.
By proces ten przyspieszyć, można włożyć garnek do większego naczynia z zimną wodą. Formę o wymiarach 24 × 24 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy herbatniki.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie wrzucamy 1/3 ilości sera i miksujemy, aż się połączą. Powtarzamy zabieg z pozostałymi dwiema porcjami produktu. Do masy wlewamy galaretki i łączymy, miksując na minimalnych obrotach miksera.
Zawartość miski wykładamy na herbatniki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewamy przez chwilę, aż nieco się zrumienią. Wykładamy na wierzch deseru i wstawiamy go do lodówki na całą noc.
Źródło zdjęcia: canva/KarinaUrmantseva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku