Smakosze.pl Przepisy Kruche ciasteczka cynamonowe na Boże Narodzenie
canva/ NadyaPhoto

Kruche ciasteczka cynamonowe na Boże Narodzenie

6 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasteczka cynamonowe są już tradycyjnymi wypiekami na Boże Narodzenie. Ciasteczka są proste w przygotowaniu, kruche i pełne smaku. Cynamon i dekoracje z lukru, masy cukrowej i innych, jadalnych elementów, nadają im świątecznego charakteru.

Ciasteczka cynamonowe to jedne z tych wypieków, które muszą znaleźć się na świątecznym stole i na choince. Gotowe ciasteczka prezentują się przepięknie. Po upieczeniu są kruche, chrupiące i znikają błyskawicznie. Jeśli chcesz zawiesić ciastka na świątecznych drzewku, dziurkę na wstążkę zrób w cieście przed pieczeniem. W przeciwnym razie ciasteczko popęka i się pokruszy.

Do przygotowania ciasteczek cynamonowych potrzebujesz kilku podstawowych składników: mąki, cukru, cynamonu, masła i jajek. Ciasto na ciasteczka wyrabiaj szybko, tak, jak ciast kruche. Przygotowaną masę wstaw do lodówki, żeby dobrze schłodziła się przed pieczeniem.

Ciasteczka cynamonowe udekorujesz na wiele sposobów. Możesz przygotować zwykły lukier. Możesz udekorować ciasta plastyczną masą cukrową, cukierkami czekoladowymi, cukrowymi perełkami i innymi, jadalnymi elementami ozdobnymi. Ciastka dekoruj, kiedy dobrze ostygną.

Obłędne ciasteczka cynamonowe. Korzenne pyszności będą gotowe w kilka chwil

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 300 g miękkiego masła

  • szklanka drobnego cukru

  • łyżeczka kakao

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka

Do dekoracji:

  • lukier

  • barwniki spożywcze do lukru

  • masa cukrowa

  • cukierki czekoladowe

  • perełki, cukrowe dekoracje

  • czekolada

Jak zrobić ciasteczka cynamonowe na świąteczny stół i na choinkę?

Mąkę przesiej z proszek do pieczenia, kakao i cynamonem. Dodaj cukier, wymieszaj. Dodaj miękkie masło, jajka, cynamon i cukier waniliowy i wyrabiaj do połączenia składników. Ciasto musi być jednolite i gładkie.

Ciasto podziel na 2 części. Z każdej z nich uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj świąteczne kształty. Ciastka wyłóż na formę z papierem do pieczenia.

Piecz około 10 minut w 180 stopniach C. Ciasteczka po ostudzeniu udekoruj masą cukrową, lukrem i kolorowymi posypkami.

Przygotuj pierniczki alpejskie . Miękkie, puszyste pierniki będą pyszną dekoracją. Anna Lewandowska zdradziła przepis na lekkie pierniczki na choinkę .

ciasteczka
canva/ALEAIMAGE

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy