Smakosze.pl Przepisy Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad
canva/DronG

Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad

26 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co dziś zrobić na obiad? Może skuszą was kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie? Ten tani i pyszny obiad przygotujecie szybko i bez problemu. Podajcie je z pieczonymi ziemniakami i dużą porcją surówki, a danie zyska na smaku i wyglądzie.

Kotlety schabowe każdy robi po swojemu. Jedni jedynie oprószają je przyprawami, a potem panierują i smażą. Inni wolą wcześniej zamarynować mięso, bo zyskuje na smaku i kruchości. Do zamarynowania schabu często używa się mleka i cebuli. My również sięgnęliśmy po nabiał, a dokładnie po jogurt naturalny. Dodał mięsu delikatności i aksamitnego smaku.

Przepis na kotlety schabowe w jogurtowej marynacie

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości

  • przyprawa do wieprzowiny

  • sól, pieprz

  • ok. 200 g jogurtu naturalnego

  • tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry schabu równomiernie rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem. Oprósz je przyprawą do wieprzowiny oraz solą i pieprzem.

Każdy plaster schabu posmaruj z dwóch stron jogurtem naturalnym. Zamknij je w pojemniku, włóż na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjmij kotlety z lodówki i pozwól im się nieco ogrzać (przez około 30 minut). Dzięki temu mięso nie stwardnieje pod wpływem wysokiej temperatury.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotlety panieruj w tartej bułce i smaż, aż będą z obu stron rumiane.

Zdejmij je z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi i surówką lub jarzynką.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na schabowe w serowej panierce , a także na pieczone kotlety schabowe .

jogurt naturalny
jogurt naturalny

Źródło zdjęcia: canva/DONOT6

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkoslonepichcenie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy