Jak zrobić sok z truskawek do słoików na zimę? Mamy najlepszy patent
Truskawki są doskonałym materiałem na sok. Intensywny w smaku, słodki i pełen witamin napój można z łatwością przygotować w domu. Wybierzcie dojrzałe i aromatyczne owoce i koniecznie spróbujcie. Będziecie zachwyceni efektami, a pyszny smak pozostanie z wami aż do zimy.
Truskawki kojarzą nam się z letnim ciepłym dniem i pysznymi deserami takimi jak sernik na zimno czy naleśniki na słodko. Równie pyszny jest przygotowany w domowych warunkach sok. Procedura nie jest skomplikowana, a smak na długo pozostaje w pamięci. Skusicie się?
Przepis na wyborny sok z truskawek
Składniki:
1 kg truskawek
1 i 2/3 szklanki wody
Przygotowanie:
Truskawki starannie myjemy. Następnie wyciskamy z nich płyn. Możemy do tego celu użyć sokowirówki albo po prostu ręcznie odcisnąć owoce na gazie.
Pozostałą miazgę zalewamy wodą. Pozostawiamy ją na co najmniej godzinę. Po tym czasie ponownie wyciskamy płyn z owoców. Łączymy go z wcześniej pozyskanym sokiem.
Mieszankę przelewamy do czystych i wyparzonych słoików i poddajemy pasteryzacji, gotując je w garnku z wodą przez kwadrans. Więcej informacji o tym procesie znajdziecie w tym artykule.
Wskazówka: jeżeli chcecie, by sok był nieco mniej słodki, możecie go połączyć z kompotem z rabarbaru przyrządzonym bez dodatku cukru.
Źródło zdjęcia: canva/congerdesign, Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: fajnyogrod