Smakosze.pl
Jak zrobić sok z truskawek do słoików na zimę?

canva/YelenaYemchuk

Jak zrobić sok z truskawek do słoików na zimę? Mamy najlepszy patent

25 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Truskawki są doskonałym materiałem na sok. Intensywny w smaku, słodki i pełen witamin napój można z łatwością przygotować w domu. Wybierzcie dojrzałe i aromatyczne owoce i koniecznie spróbujcie. Będziecie zachwyceni efektami, a pyszny smak pozostanie z wami aż do zimy.

Truskawki kojarzą nam się z letnim ciepłym dniem i pysznymi deserami takimi jak sernik na zimno czy naleśniki na słodko. Równie pyszny jest przygotowany w domowych warunkach sok. Procedura nie jest skomplikowana, a smak na długo pozostaje w pamięci. Skusicie się?

Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaka według przepisu Anny Lewandowskiej

Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaków według przepisu Anny Lewandowskiej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborny sok z truskawek

Składniki:

  • 1 kg truskawek

  • 1 i 2/3 szklanki wody

Przygotowanie:

Truskawki starannie myjemy. Następnie wyciskamy z nich płyn. Możemy do tego celu użyć sokowirówki albo po prostu ręcznie odcisnąć owoce na gazie.

Pozostałą miazgę zalewamy wodą. Pozostawiamy ją na co najmniej godzinę. Po tym czasie ponownie wyciskamy płyn z owoców. Łączymy go z wcześniej pozyskanym sokiem.

Mieszankę przelewamy do czystych i wyparzonych słoików i poddajemy pasteryzacji, gotując je w garnku z wodą przez kwadrans. Więcej informacji o tym procesie znajdziecie w tym artykule.

Wskazówka: jeżeli chcecie, by sok był nieco mniej słodki, możecie go połączyć z kompotem z rabarbaru przyrządzonym bez dodatku cukru.

Z truskawek można przygotować wyśmienity sok

Z truskawek można przygotować wyśmienity sok

Źródło zdjęcia: canva/congerdesign, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnyogrod

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >