Smakosze.pl

canva/YelenaYemchuk

Jak zrobić sok z truskawek do słoików na zimę? Mamy najlepszy patent

25 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Truskawki są doskonałym materiałem na sok. Intensywny w smaku, słodki i pełen witamin napój można z łatwością przygotować w domu. Wybierzcie dojrzałe i aromatyczne owoce i koniecznie spróbujcie. Będziecie zachwyceni efektami, a pyszny smak pozostanie z wami aż do zimy.

Truskawki kojarzą nam się z letnim ciepłym dniem i pysznymi deserami takimi jak sernik na zimno czy naleśniki na słodko . Równie pyszny jest przygotowany w domowych warunkach sok. Procedura nie jest skomplikowana, a smak na długo pozostaje w pamięci. Skusicie się?

Przepis na wyborny sok z truskawek

Składniki:
  • 1 kg truskawek

  • 1 i 2/3 szklanki wody

Przygotowanie:

Truskawki starannie myjemy. Następnie wyciskamy z nich płyn. Możemy do tego celu użyć sokowirówki albo po prostu ręcznie odcisnąć owoce na gazie.

Pozostałą miazgę zalewamy wodą. Pozostawiamy ją na co najmniej godzinę. Po tym czasie ponownie wyciskamy płyn z owoców. Łączymy go z wcześniej pozyskanym sokiem.

Mieszankę przelewamy do czystych i wyparzonych słoików i poddajemy pasteryzacji, gotując je w garnku z wodą przez kwadrans. Więcej informacji o tym procesie znajdziecie w tym artykule .

Wskazówka: jeżeli chcecie, by sok był nieco mniej słodki, możecie go połączyć z kompotem z rabarbaru przyrządzonym bez dodatku cukru.

Z truskawek można przygotować wyśmienity sok
Z truskawek można przygotować wyśmienity sok

Źródło zdjęcia: canva/congerdesign, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnyogrod

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]