Smakosze.pl
kotlety schabowe

canva/DronG

Cudowne kotlety schabowe w serowej panierce. Nikt im się nie oprze

19 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli jesteście wielbicielami schabowych, pokochacie też kotlety schabowe w serowej panierce. Są na tyle cudowne w smaku, że nikt im się nie oprze. Jak je zrobić? Do tartej bułki wystarczy dodać trochę startego sera. W czasie smażenia ser rozpuści się i lekko przysmaży, nadając całości niebywałego smaku i ciekawej konsystencji.

Czy lubicie kotlety schabowe ze względu na ich panierkę? Rzeczywiście, mimo że nie należy do najzdrowszych, nie można jej odmówić smaku. Jest chrupiąca, a dzięki niej mięso w środku pozostaje soczyste i miękkie.

jajko w koszulce

Jak ugotować jajko w koszulce? Zdradzamy najlepsze patenty

CZYTAJ DALEJ

Jeśli więc nie wyobrażacie sobie schabowych bez panierki, możecie z nią nieco poeksperymentować. Sprawdźcie, jak będą wam smakować kotlety panierowane np. w grubiej startej bułce, czyli panko albo dodajcie do niej trochę posiekanych orzechów lub tak, jak my startego sera.

Przepis na schabowe w panierce z dodatkiem sera

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości

  • 1 szklanka mleka

  • sól, pieprz

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • ok. 3/4 szklanki tartej bułki

  • 2 łyżki startego żółtego sera

  • smalec do smażenia

Przygotowanie panierowanych schabowych

Plastry schabu rozbij równomiernie kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem, umieść w misce, zalej mlekiem, odstaw na co najmniej 2 godziny.

Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, w drugim rozkłóć jajka z łyżką mleka i szczyptą soli, w trzecim wymieszaj tartą bułkę ze startym serem.

Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu. Kotlety wyjmij z mleka i lekko osącz. Panieruj je najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w tartej bułce z serem.

Kładź je na patelnię z tłuszczem i smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione. Zdejmij je z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Sprawdź też, jak przygotować schabowe w czosnkowej panierce, a także, jak zrobić schabowe z piekarnika.

starty ser

starty ser

Źródło zdjęcia: canva/Fertnig


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: natomamochote.blogspot

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę

Przepisy

Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe

Czytaj więcej >
Babciny przepis na idealne racuchy

Przepisy

Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Czytaj więcej >
Malinowe ciasto bez pieczenia - prosty przepis

Przepisy

Malinowe ciasto bez pieczenia. Idealny deser na długi weekend

Czytaj więcej >
Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >