Cudowne kotlety schabowe w serowej panierce. Nikt im się nie oprze
Jeśli jesteście wielbicielami schabowych, pokochacie też kotlety schabowe w serowej panierce. Są na tyle cudowne w smaku, że nikt im się nie oprze. Jak je zrobić? Do tartej bułki wystarczy dodać trochę startego sera. W czasie smażenia ser rozpuści się i lekko przysmaży, nadając całości niebywałego smaku i ciekawej konsystencji.
Czy lubicie kotlety schabowe ze względu na ich panierkę? Rzeczywiście, mimo że nie należy do najzdrowszych, nie można jej odmówić smaku. Jest chrupiąca, a dzięki niej mięso w środku pozostaje soczyste i miękkie.
Jeśli więc nie wyobrażacie sobie schabowych bez panierki, możecie z nią nieco poeksperymentować. Sprawdźcie, jak będą wam smakować kotlety panierowane np. w grubiej startej bułce, czyli panko albo dodajcie do niej trochę posiekanych orzechów lub tak, jak my startego sera.
Przepis na schabowe w panierce z dodatkiem sera
Składniki:
4 plastry schabu bez kości
1 szklanka mleka
sól, pieprz
1/2 szklanki mleka
2 jajka
ok. 3/4 szklanki tartej bułki
2 łyżki startego żółtego sera
smalec do smażenia
Przygotowanie panierowanych schabowych
Plastry schabu rozbij równomiernie kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem, umieść w misce, zalej mlekiem, odstaw na co najmniej 2 godziny.
Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, w drugim rozkłóć jajka z łyżką mleka i szczyptą soli, w trzecim wymieszaj tartą bułkę ze startym serem.
Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu. Kotlety wyjmij z mleka i lekko osącz. Panieruj je najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w tartej bułce z serem.
Kładź je na patelnię z tłuszczem i smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione. Zdejmij je z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Sprawdź też, jak przygotować schabowe w czosnkowej panierce, a także, jak zrobić schabowe z piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/Fertnig Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: natomamochote.blogspot