Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna
Nie ma lepszego śniadania w weekend od jajecznicy. Zrobiona na maśle z ulubionymi dodatkami smakuje rewelacyjnie z samego rana. Jajecznica, mimo iż prosta, czasem wychodzi blada i totalnie pozbawiona smaku. Poznaj największe błędy podczas smażenia jajecznicy.
Jajecznica przygotowana w odpowiedni sposób ma doskonały smak, jest lekka, puszysta, a wszystkie składniki, w tym jajka, są w niej idealnie wyczuwalne. Jajecznicę przygotujesz z przeróżnymi dodatkami, zawsze będzie pyszna, kiedy będziemy przestrzegać kilku prostych zasad.
Śniadanie możesz przygotować między innymi na samym maśle, boczku, szynce, pomidorach, cebuli, z papryką, grzybami leśnymi, pieczarkami, awokado, tuńczykiem. Każda wersja smakuje wyśmienicie. Niezależnie od dodatków, pod koniec smażenia udekoruj świeżym, posiekanym szczypiorkiem, będzie pyszna.
Pamiętaj również, aby jajecznicę zawsze smażyć na teflonowej patelni, której powłoka chroni przed przypaleniem. Patelnia ceramiczną również się nada, o ile ma grube dno. Nigdy nie smaż ani jajek, ani innych potraw na patelni, która ma zniszczoną, odchodzącą powłokę- danie będzie niesmaczne, a Ty dostarczysz sobie z pożywieniem rakotwórczych związków.
Największe błędy podczas smażenia jajecznicy
Jajecznica teoretycznie jest prostym daniem, które jednak możemy bardzo łatwo zepsuć. Dowiedz się, czego unikać podczas smażenia jajecznicy.
Robienie jajecznicy z jajek i masła słabej jakości
Jajecznica nigdy nie będzie idealna, kiedy usmażysz ją na popularnym miksie masłowym. Połączenie dużej ilości margaryny z niewielką ilością masła nie jest odpowiednim produktem do jajecznicy. Danie wymaga wykorzystania prawdziwego masła.
Do zrobienia jajecznicy wykorzystuj wyłącznie jajka ekologiczne, najlepiej kupione u lokalnego sprzedawcy, który ma niewielką hodowlę kur i chodzę swobodnie po ogrodzie. Jajka zniesione przez takie kury są duże, mocno żółte, świeże i bardzo smaczne.
Jajka marketowe są małe, a jajecznica z nich przygotowana jest blada i bez smaku- tu dowiesz się również, jak szybko sprawdzić świeżość jajek. Do jajecznicy wybieraj te najświeższe.
Wbijanie jajek bezpośrednio na patelnię
Wbijając jajka bezpośrednio na patelnię, ryzykujesz dostaniem się do dania malutkich skorupek, które ciężko będzie wyciągnąć lub też będą strzelać podczas jedzenia, a to potrafi zepsuć najlepszą jajecznicę.
Jajka wbij do osobnego naczynia i zblenduj lub rozmąć je widelcem, aby żółtka lekko połączyły się z białkami. To sposób na puszystą, lekką jajecznicę.
Rezygnowanie z przypraw i śmietany
Jajecznica musi być doprawiona solą i pieprzem, dzięki czemu ma wyraźny smak. Przyprawy dodawaj zaraz po wlaniu rozmąconych jajek na patelnię, możesz je również wsypać wcześniej i rozbić z nimi produkty. Jajecznica doprawiana po usmażeniu, kiedy jajka są ścięte, nie będzie już tak smaczna.
Do jajecznicy dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany- ten trik sprawi, że danie będzie delikatniejsze i bardzo puszyste- tu poznasz przepis na klasyczną jajecznicę z dodatkiem śmietany, nie ma sobie równych.
Smażenie jajecznicy na dużym ogniu
Jajecznica musi być smażona na delikatnym gazie, aby jajka powoli się ścinały i łączyły z resztą składników. Dania musisz również pilnować i delikatnie mieszać, dzięki czemu jajka będą równomiernie usmażone, a cała jajecznica spójna, nieprzypalona i wilgotna. Jajecznica usmażona na wiór traci walory smakowe.
Źródło zdjęcia: canva/ 4kodiak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: beszamel.se.pl