Smakosze.pl
Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna

canva/ MSPhotographic

Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna

25 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Nie ma lepszego śniadania w weekend od jajecznicy. Zrobiona na maśle z ulubionymi dodatkami smakuje rewelacyjnie z samego rana. Jajecznica, mimo iż prosta, czasem wychodzi blada i totalnie pozbawiona smaku. Poznaj największe błędy podczas smażenia jajecznicy.

Jajecznica przygotowana w odpowiedni sposób ma doskonały smak, jest lekka, puszysta, a wszystkie składniki, w tym jajka, są w niej idealnie wyczuwalne. Jajecznicę przygotujesz z przeróżnymi dodatkami, zawsze będzie pyszna, kiedy będziemy przestrzegać kilku prostych zasad.

Niezwykły rosół Ewy Wachowicz bez mięsa

Niezwykły rosół Ewy Wachowicz bez mięsa. Najważniejszym składnikiem są obierki ziemniaków

CZYTAJ DALEJ

Śniadanie możesz przygotować między innymi na samym maśle, boczku, szynce, pomidorach, cebuli, z papryką, grzybami leśnymi, pieczarkami, awokado, tuńczykiem. Każda wersja smakuje wyśmienicie. Niezależnie od dodatków, pod koniec smażenia udekoruj świeżym, posiekanym szczypiorkiem, będzie pyszna.

Pamiętaj również, aby jajecznicę zawsze smażyć na teflonowej patelni, której powłoka chroni przed przypaleniem. Patelnia ceramiczną również się nada, o ile ma grube dno. Nigdy nie smaż ani jajek, ani innych potraw na patelni, która ma zniszczoną, odchodzącą powłokę- danie będzie niesmaczne, a Ty dostarczysz sobie z pożywieniem rakotwórczych związków.

Największe błędy podczas smażenia jajecznicy

Jajecznica teoretycznie jest prostym daniem, które jednak możemy bardzo łatwo zepsuć. Dowiedz się, czego unikać podczas smażenia jajecznicy.

Robienie jajecznicy z jajek i masła słabej jakości

Jajecznica nigdy nie będzie idealna, kiedy usmażysz ją na popularnym miksie masłowym. Połączenie dużej ilości margaryny z niewielką ilością masła nie jest odpowiednim produktem do jajecznicy. Danie wymaga wykorzystania prawdziwego masła.

Do zrobienia jajecznicy wykorzystuj wyłącznie jajka ekologiczne, najlepiej kupione u lokalnego sprzedawcy, który ma niewielką hodowlę kur i chodzę swobodnie po ogrodzie. Jajka zniesione przez takie kury są duże, mocno żółte, świeże i bardzo smaczne.

Jajka marketowe są małe, a jajecznica z nich przygotowana jest blada i bez smaku- tu dowiesz się również, jak szybko sprawdzić świeżość jajek. Do jajecznicy wybieraj te najświeższe.

Wbijanie jajek bezpośrednio na patelnię

Wbijając jajka bezpośrednio na patelnię, ryzykujesz dostaniem się do dania malutkich skorupek, które ciężko będzie wyciągnąć lub też będą strzelać podczas jedzenia, a to potrafi zepsuć najlepszą jajecznicę.

Jajka wbij do osobnego naczynia i zblenduj lub rozmąć je widelcem, aby żółtka lekko połączyły się z białkami. To sposób na puszystą, lekką jajecznicę.

Rezygnowanie z przypraw i śmietany

Jajecznica musi być doprawiona solą i pieprzem, dzięki czemu ma wyraźny smak. Przyprawy dodawaj zaraz po wlaniu rozmąconych jajek na patelnię, możesz je również wsypać wcześniej i rozbić z nimi produkty. Jajecznica doprawiana po usmażeniu, kiedy jajka są ścięte, nie będzie już tak smaczna.

Do jajecznicy dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany- ten trik sprawi, że danie będzie delikatniejsze i bardzo puszyste- tu poznasz przepis na klasyczną jajecznicę z dodatkiem śmietany, nie ma sobie równych.

Smażenie jajecznicy na dużym ogniu

Jajecznica musi być smażona na delikatnym gazie, aby jajka powoli się ścinały i łączyły z resztą składników. Dania musisz również pilnować i delikatnie mieszać, dzięki czemu jajka będą równomiernie usmażone, a cała jajecznica spójna, nieprzypalona i wilgotna. Jajecznica usmażona na wiór traci walory smakowe.

Puszysta jajecznica z ekologicznych jajek

Źródło zdjęcia: canva/ 4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >