Smakosze.pl

canva/revenaif; TRICOLORS/East News

Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaków według przepisu Anny Lewandowskiej

25 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kopytka są rarytasem, który ceni wielu smakoszy. Zazwyczaj przygotowujemy je z ziemniaków i podajemy do obiadu. Anna Lewandowska proponuje swoją wersję klasyku przygotowana na bazie ugotowanej kaszy jaglanej i tofu. Danie jest równie smaczne i niezwykle sycące. Spróbujecie?

Kopytka często podaje się z gulaszem czy też sosem np. grzybowym . Zaproponowany przez Annę Lewandowską specjał z kaszy jaglanej i tofu będzie wyśmienity w obu wersjach — wytrawnej lub na słodko. Prosty przepis pozwoli wam przygotować je bardzo sprawnie. Spróbujcie, a pokochacie ten smak.

Przepis na wyśmienite kopytka według Anny Lewandowskiej

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1 szklanka mąki jaglanej

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej

  • 180 g naturalnego tofu

  • 1 szklanka wody

  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

  • wanilia (opcjonalnie)

  • oliwa z oliwek

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę jaglaną umieszczamy w wysokim pojemniku. Dodajemy pokruszone tofu i łączymy oba składniki przy pomocy blendera.

Wsypujemy obie mąki i wlewamy nieco oliwy. Kontynuujemy miksowanie do czasu, aż składniki się połączą. Jeżeli masa wychodzi sucha, dodajemy wodę.

Jeśli chcemy przygotować słodkie kopytka, w tym momencie doprawiamy masę cynamonem i odrobiną cukru. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na porcje i formujemy z nich podłużne wałki.

Kroimy je na mniejsze kluski. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Kopytka gotujemy przez 2-3 minuty. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Kopytka można przygotować bez użycia ziemniaków
Kopytka można przygotować bez użycia ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/imagospot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >