Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaków według przepisu Anny Lewandowskiej
Kopytka są rarytasem, który ceni wielu smakoszy. Zazwyczaj przygotowujemy je z ziemniaków i podajemy do obiadu. Anna Lewandowska proponuje swoją wersję klasyku przygotowana na bazie ugotowanej kaszy jaglanej i tofu. Danie jest równie smaczne i niezwykle sycące. Spróbujecie?
Kopytka często podaje się z gulaszem czy też sosem np. grzybowym. Zaproponowany przez Annę Lewandowską specjał z kaszy jaglanej i tofu będzie wyśmienity w obu wersjach — wytrawnej lub na słodko. Prosty przepis pozwoli wam przygotować je bardzo sprawnie. Spróbujcie, a pokochacie ten smak.
Przepis na wyśmienite kopytka według Anny Lewandowskiej
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mąki jaglanej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
180 g naturalnego tofu
1 szklanka wody
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
wanilia (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
sól w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę jaglaną umieszczamy w wysokim pojemniku. Dodajemy pokruszone tofu i łączymy oba składniki przy pomocy blendera.
Wsypujemy obie mąki i wlewamy nieco oliwy. Kontynuujemy miksowanie do czasu, aż składniki się połączą. Jeżeli masa wychodzi sucha, dodajemy wodę.
Jeśli chcemy przygotować słodkie kopytka, w tym momencie doprawiamy masę cynamonem i odrobiną cukru. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na porcje i formujemy z nich podłużne wałki.
Kroimy je na mniejsze kluski. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Kopytka gotujemy przez 2-3 minuty. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/imagospot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: hpba