Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaków według przepisu Anny Lewandowskiej

Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaków według przepisu Anny Lewandowskiej

Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaka według przepisu Anny Lewandowskiej
canva/revenaif; TRICOLORS/East News

Kopytka są rarytasem, który ceni wielu smakoszy. Zazwyczaj przygotowujemy je z ziemniaków i podajemy do obiadu. Anna Lewandowska proponuje swoją wersję klasyku przygotowana na bazie ugotowanej kaszy jaglanej i tofu. Danie jest równie smaczne i niezwykle sycące. Spróbujecie?

Kopytka często podaje się z gulaszem czy też sosem np. grzybowym. Zaproponowany przez Annę Lewandowską specjał z kaszy jaglanej i tofu będzie wyśmienity w obu wersjach — wytrawnej lub na słodko. Prosty przepis pozwoli wam przygotować je bardzo sprawnie. Spróbujcie, a pokochacie ten smak.

Przepis na wyśmienite kopytka według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1 szklanka mąki jaglanej

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej

  • 180 g naturalnego tofu

  • 1 szklanka wody

  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

  • wanilia (opcjonalnie)

  • oliwa z oliwek

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę jaglaną umieszczamy w wysokim pojemniku. Dodajemy pokruszone tofu i łączymy oba składniki przy pomocy blendera.

Wsypujemy obie mąki i wlewamy nieco oliwy. Kontynuujemy miksowanie do czasu, aż składniki się połączą. Jeżeli masa wychodzi sucha, dodajemy wodę.

Jeśli chcemy przygotować słodkie kopytka, w tym momencie doprawiamy masę cynamonem i odrobiną cukru. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na porcje i formujemy z nich podłużne wałki.

Kroimy je na mniejsze kluski. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Kopytka gotujemy przez 2-3 minuty. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Kopytka można przygotować bez użycia ziemniaków
Kopytka można przygotować bez użycia ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/imagospot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba