Smakosze.pl
Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaka według przepisu Anny Lewandowskiej

canva/revenaif; TRICOLORS/East News

Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaków według przepisu Anny Lewandowskiej

25 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kopytka są rarytasem, który ceni wielu smakoszy. Zazwyczaj przygotowujemy je z ziemniaków i podajemy do obiadu. Anna Lewandowska proponuje swoją wersję klasyku przygotowana na bazie ugotowanej kaszy jaglanej i tofu. Danie jest równie smaczne i niezwykle sycące. Spróbujecie?

Kopytka często podaje się z gulaszem czy też sosem np. grzybowym. Zaproponowany przez Annę Lewandowską specjał z kaszy jaglanej i tofu będzie wyśmienity w obu wersjach — wytrawnej lub na słodko. Prosty przepis pozwoli wam przygotować je bardzo sprawnie. Spróbujcie, a pokochacie ten smak.

Co przygotował Lidl na tanią sobotę? Sieć zachwyca Polaków

Co przygotował Lidl na tanią sobotę? Sieć zachwyca Polaków

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienite kopytka według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1 szklanka mąki jaglanej

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej

  • 180 g naturalnego tofu

  • 1 szklanka wody

  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

  • wanilia (opcjonalnie)

  • oliwa z oliwek

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę jaglaną umieszczamy w wysokim pojemniku. Dodajemy pokruszone tofu i łączymy oba składniki przy pomocy blendera.

Wsypujemy obie mąki i wlewamy nieco oliwy. Kontynuujemy miksowanie do czasu, aż składniki się połączą. Jeżeli masa wychodzi sucha, dodajemy wodę.

Jeśli chcemy przygotować słodkie kopytka, w tym momencie doprawiamy masę cynamonem i odrobiną cukru. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na porcje i formujemy z nich podłużne wałki.

Kroimy je na mniejsze kluski. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Kopytka gotujemy przez 2-3 minuty. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Kopytka można przygotować bez użycia ziemniaków

Kopytka można przygotować bez użycia ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/imagospot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >