Smakosze.pl Porady Sekret pysznego krupniku
Facebook.com / smakosze

Sekret pysznego krupniku

1 marca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Krupnik to syta i prosta potrawa, która idealnie sprawdzi się na marcowy obiad. Chłodne dni i oczekiwanie na wiosnę zdecydowanie warto umilić sobie właśnie tą wyjątkową potrawą. Na czym polega sekret jej smaku?

Po pierwsze mięso

Zazwyczaj bazą krupniku jest mięso (wyjątkiem jest wegetariańska wersja potrawy, o której pisaliśmy tutaj ). Jakie z nich jest najlepsze? Okazuje się, że zdania w tym temacie są podzielone. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć.

Osoby, które lubią solidne, syte zupy częściej gotuj krupnik na bazie mięsa wieprzowego - golonki, schabu lub żeberek . Natomiast miłośnicy lżejszych zup raczej preferują o wiele delikatniejsze mięso drobiowe np. skrzydełka .

Po drugie kasza

Kolejnym nieodłącznym elementem krupniku jest kasza. Jaka jest najlepsza? Tradycyjnie tę zupę przygotowuje się na bazie kaszy jęczmiennej perłowej. Możemy ją jednak z powodzeniem zastąpić m.in. jaglaną, gryczaną, lub pęczakiem.

Kaszę możemy dodać bezpośrednio do garnka , ale zupa będzie wtedy o wiele bardziej mętna i kleista . Gdy chcemy jednak aby nasza potrawa była jak możliwie najbardziej klarowna , to musimy kaszę najpierw przepłukać na sitku , od momentu, aż wypływająca z niej woda będzie całkowicie czysta.

Po trzecie warzywa

Poza kaszą i mięsem w krupniku powinno znaleźć się sporo warzyw. Powinny być one starte na tarce lub pokrojone w tzw. zapałkę. Co powinniśmy dodać do zupy?

Podobnie jak w przypadku rosołu niezwykle ważnym składnikiem krupniku jest opalona cebula. Dzięki niej zupa nabierze bogatszego smaku (więcej na ten temat przeczytasz tutaj ). Opcjonalnie możemy ją zastąpić porem.

[EMBED-18]

Nie możemy zapomnieć o marchewce oraz pietruszce . Z tą pierwszą musimy jednak uważać, ponieważ gdy dodamy jej za dużo, to zupa może stać się zbyt słodka. Doskonałym pomysłem będzie również posiekana natka pietruszki i koperek .

Gotujecie krupnik? Jakie są Wasz sposoby na tę zupę?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

undefined

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined undefined  undefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy