Cebula do rosołu: w łupinie, czy bez?
pixabay/stevepb i lisaredrern
Rosół nazywany jest "królem zup". Jego odpowiednie przyrządzenie uchodzi za prawdziwą sztukę kulinarną. Dzieje się tak, ponieważ sekret tej pysznej potrawy tkwi w wielu szczegółach. Niedawno pisaliśmy o tym, jak duże znaczenie ma moment, w którym solimy rosół (tekst można przeczytać tutaj). Dzisiaj poświęcimy uwagę cebuli, która jak się okazuje, jest bardzo ważnym składnikiem bulionu.
Dlaczego dodajemy cebulę do rosołu?
Podstawą każdego klasycznego rosołu jest dobrej jakości mięso oraz starannie skomponowana włoszczyzna. Ważnym składnikiem tego dania jest również opalana nad palnikiem cebula. Dlaczego dodajemy ją do rosołu?
Tagi:
Rosół
Powiązane
Kucharki nie chcą dzielić się tym trikiem na rosół. Wychodzi bajeczny
Weź główkę cebuli i zanurz ją w mleku. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Koszmary senne. Co mówią o tobie i twojej przyszłości?
Najgorsze, co można dodać do rosołu. Jest wręcz napakowane glutaminianem sodu
Dodaj do rosołu, a wzmocnisz jego smak. Wywar będzie esencjonalny jak nigdy
W tym quizie pytamy o cytrusy. Tylko najwięksi miłośnicy zgarną komplet punktów
Najnowsze
Zetrzyj brokuła, połącz z warzywami i włóż do naczynia żaroodpornego. Rodzina będzie prosić o dokładki
Strzelczyk wziął kapustę kiszoną i zrobił najlepsze kotlety. Mielone i schabowe nie mają do nich startu
Ta zupa rozgrzewa bardziej niż rosół. Wszyscy są zaskoczeni, z czego ją robię
Żadna wieprzowina, czy wołowina. Najlepszy gulasz zrobisz z innego mięsa
Nie ma lepszego mięsa na ogórkową. Zupę gotuję według przepisu babci
Koniecznie dodaj do smalcu. Domowe smarowidło będzie jeszcze smaczniejsze
Pieczony schab zawsze wyjdzie miękki i delikatny. Wystarczy, że do marynaty dodasz ten owoc
Lepsza niż pomidorowa i ogórkowa razem wzięte. Cudownie rozgrzewająca zupa na jesień
Dynię obierzesz ze skórki w kilka chwil. Wystarczy prosty trik
Polecane
Wigilijny karp w panierce bez ości i posmaku mułu. Prościej się nie da
Mięso rozmrozisz w 20 minut. Trik na wagę złota
Zrób przed panierowaniem. Ryba nie będzie rozpadać się podczas smażenia
Zrób otwór w dnie opakowania z jogurtem. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Weź pomidora i naklej taśmę w tym miejscu. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Nie wyrzucaj skórek z pomarańczy. Sporo zaoszczędzisz
Wystarczy, że zjesz garść przed snem. Organizm od razu ci podziękuje
Dodaj odrobinę do startych ziemniaków. Uwielbiane placki nie będą ociekać tłuszczem
Wlej do barszczu czerwonego ten napój. Zyska idealny, rubinowy kolor
Popularne
Niepokojące wieści o księżnej Kate napłynęły z samego rana. Komunikat nie uspokoi fanów rodziny królewskiej
Czekali na sam koniec "Faktów". Zamiast napisów końcowych w studiu TVN zapanowała cisza
Wigilijny karp w panierce bez ości i posmaku mułu. Prościej się nie da
Tak dziś wygląda chłopiec z "Siedmiu życzeń". Serialowy Darek wyjechał z Polski
Podsyp doniczki z bratkami. Obsypią się kwiatami
"Akademia magii". Pełna humoru i niezwykłych przygód animowana opowieść o wielkich marzeniach
Jakie akcesoria dla kota powinny znaleźć się w każdym domu?
Tłumy ruszą do Pepco, w sklepach już się zaczęło. Okazje jak z bajki!
Już nie Świebodzin. Największy pomnik Jezusa pojawi się w niewielkiej wsi, są zdjęcia
Ten objaw na stopach często bagatelizujemy. A czym naprawdę są guzki piezogeniczne?
Komunikat ZUS: zmiana w wypłatach w grudniu. Chodzi o emerytury
Wigilijny karp w panierce bez ości i posmaku mułu. Prościej się nie da