Smakosze.pl
rosół

pixabay/stevepb i lisaredrern

Cebula do rosołu: w łupinie, czy bez?

19 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sekret pysznego rosołu tkwi w wielu szczegółach. Niektórzy stawiają na klasyczną wersję tego dania, inni starają się go modyfikować, dodając do niego czasem bardzo nietypowe składniki. Jedni i drudzy z pewnością zgodzą się ze stwierdzeniem,

Rosół nazywany jest "królem zup". Jego odpowiednie przyrządzenie uchodzi za prawdziwą sztukę kulinarną. Dzieje się tak, ponieważ sekret tej pysznej potrawy tkwi w wielu szczegółach. Niedawno pisaliśmy o tym, jak duże znaczenie ma moment, w którym solimy rosół (tekst można przeczytać tutaj). Dzisiaj poświęcimy uwagę cebuli, która jak się okazuje, jest bardzo ważnym składnikiem bulionu.

Dlaczego dodajemy cebulę do rosołu?

Podstawą każdego klasycznego rosołu jest dobrej jakości mięso oraz starannie skomponowana włoszczyzna. Ważnym składnikiem tego dania jest również opalana nad palnikiem cebula. Dlaczego dodajemy ją do rosołu? 

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >