Cebula do rosołu: w łupinie, czy bez?
pixabay/stevepb i lisaredrern
Rosół nazywany jest "królem zup". Jego odpowiednie przyrządzenie uchodzi za prawdziwą sztukę kulinarną. Dzieje się tak, ponieważ sekret tej pysznej potrawy tkwi w wielu szczegółach. Niedawno pisaliśmy o tym, jak duże znaczenie ma moment, w którym solimy rosół (tekst można przeczytać tutaj). Dzisiaj poświęcimy uwagę cebuli, która jak się okazuje, jest bardzo ważnym składnikiem bulionu.
Dlaczego dodajemy cebulę do rosołu?
Podstawą każdego klasycznego rosołu jest dobrej jakości mięso oraz starannie skomponowana włoszczyzna. Ważnym składnikiem tego dania jest również opalana nad palnikiem cebula. Dlaczego dodajemy ją do rosołu?
Tagi:
Rosół
Powiązane
Z tym przepisem zrobisz najlepszą zupę szczawiową. Najważniejsze jest to mięso
Jak mrozić szczypiorek? Ta zasada to podstawa, inaczej warzywo zmieni się w bryłę lodu
Pokrój pora i wymieszaj z tymi dodatkami. Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji
Rosół wyszedł za słodki? Tym go uratujesz, patent od najlepszych kucharek
Żaden boczek, żadna cebula, żadne smażenie. To najprostszy patent na młodą kapustę
Znasz te regionalne przysmaki? Wynik 7/10 mają tylko nieliczni
Najnowsze
Zastępuję pomidora arbuzem i mam najlepszą sałatkę na majówkę. Jej smak nie ma sobie równych
Ta surówka z młodej kapusty to hit. Nie zgadniesz, z czego robię do niej sos
Wydrąż pomidory, wypchaj mięsem mielonym i zapiecz. Wolę ten obiad nawet od gołąbków
Wlewam ten składnik do wody z gotującymi się ziemniakami. Nie ciemnieją i mają lepszy smak
Zamiast mieszać z twarożkiem, przyrządzam z niego napój. Ma tyle zalet, że trudno je wszystkie wymienić
Wrzuć na patelnię makaron, cukinię, szynkę i zalej tą masą. Podziękujesz za ten przepis
Ta zupa to prawdziwy hit wiosny. Cała rodzina na nią czeka
Rzodkiewka na ciepło to moje nowe odkrycie. Wszyscy się dziwią i proszą o więcej
Koleżanka przywiozła ten przepis z Francji. Młoda cykoria pieczona z szynką to hit tej wiosny
Polecane
Na majówkę zamiast kiełbasy podam takiego kurczaka z grilla. Cały sekret tkwi w marynacie
Weź masło i zetrzyj na tarce. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę
To największy błąd przy gotowaniu makaronu. Przez niego się skleja, nigdy tak nie rób
Wsyp 2 łyżki do ciasta na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne, tak robiła je babcia
Czy rabarbar się obiera? Wiele osób jest w sporym błędzie
Wsypuję sól do miseczki w wkładam ją do lodówki. Popularny problem znika, jak ręką odjął
Grzechy główne grillowania. Nie rób tak pod żadnym pozorem
To najlepszy sposób na rozmrażanie mięsa. Używam go od lat i polecam każdemu
Przenigdy nie wyrzucaj końcówek łodyg szparagów. Zrobisz z nich co najmniej 3 pyszne potrawy
Popularne
Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Niewielu z nas jej używa
Co 2 tygodnie podlej nią rabarbar. Obrodzi jak nigdy
Krem sułtański to najwytworniejszy deser PRL. Aż trudno uwierzyć, że przepis jest tak prosty
Wiosna to dobry moment na kiszonki. Czas na coś innego niż ogórki
Rozcieńczają wodą i leją pod ogórki. Mają dwa razy większe zbiory
Wsyp do dołków przed posadzeniem ogórków. Zbierzesz pełne skrzynie
Szybko zrobisz w kuchni. Pokropisz koperek i wystrzeli w górę
Wystarczy kropla. Pomidory, ogórki i cebula będą olbrzymie
Cebula cukrowa urośnie szybciej do rozmiaru 70 cm. Tego potrzebuje