rosół
pixabay/stevepb i lisaredrern

Cebula do rosołu: w łupinie, czy bez?

Sekret pysznego rosołu tkwi w wielu szczegółach. Niektórzy stawiają na klasyczną wersję tego dania, inni starają się go modyfikować, dodając do niego czasem bardzo nietypowe składniki. Jedni i drudzy z pewnością zgodzą się ze stwierdzeniem, że w rosole musi być cebula. Pytanie, czy w łupinie, czy bez. Okazuje się, że ten szczegół ma spore znaczenie.

Rosół nazywany jest "królem zup". Jego odpowiednie przyrządzenie uchodzi za prawdziwą sztukę kulinarną. Dzieje się tak, ponieważ sekret tej pysznej potrawy tkwi w wielu szczegółach. Niedawno pisaliśmy o tym, jak duże znaczenie ma moment, w którym solimy rosół (tekst można przeczytać tutaj). Dzisiaj poświęcimy uwagę cebuli, która jak się okazuje, jest bardzo ważnym składnikiem bulionu.

Dlaczego dodajemy cebulę do rosołu?

Podstawą każdego klasycznego rosołu jest dobrej jakości mięso oraz starannie skomponowana włoszczyzna. Ważnym składnikiem tego dania jest również opalana nad palnikiem cebula. Dlaczego dodajemy ją do rosołu?

Spalona cebula zapewnia rosołowi niesamowity, lekko dymny aromat. Nie jest to jej jedyna zaleta! Dzięki niej zupa jest klarowna i posiada piękny złoty kolor. Dodając cebulę do rosołu, musimy pamiętać jednak o pewnym arcyważnym szczególe.

Cebula w rosołe - z łupiną czy bez?

Aby rosół zachwycał nas swoim smakiem i kolorem, musimy dodać do niego cebulę w łupinie. Obieramy tylko jej wierzchnią warstwę, która może niestety być zanieczyszczona, a resztę dodajemy do zupy. Im więcej łupinek w niej wyląduje, tym bardziej złocisty będzie jej kolor.

Przepis siostry Anastazji na puszyste racuchyPrzepis siostry Anastazji na puszyste racuchyCzytaj dalej

Następnie kroimy cebulę na dwie połówki, każdą z nich nabijamy na widelec, który odpieramy o odpalony palnik. Gdy posiadamy kuchnię indukcyjną, możemy włożyć ją do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i włączyć funkcję grill.

Przypieczoną cebulę należy dodać do rosołu mniej więcej w połowie gotowania wywaru. Pamiętaj, aby na koniec zawsze ją wyjmować z zupy. Nikt raczej nie marzy o zjedzeniu rosołu z tym wygotowanym warzywem.

Chcesz, aby Twój rosół był złocisty? Zdradzamy, jakie inne tricki warto zastosować, aby cieszyć się idealnym kolorem tej zupy!

Sposób na złocisty kolor rosołu

Jak wspominaliśmy wcześniej, podstawą każdego tradycyjnego rosołu jest mięso. Jemu też przypisu się wpływ na ostateczny kolor wywaru. Znawcy kuchni uważają, że jeśli chcemy, aby rosół zachwycił nas żółtym kolorem, powinniśmy zrobić go na wiejskiej kurze (nie kurczaku).

Intensywny złoty kolor rosołu możemy uzyskać, dodając do niego odpowiednie przyprawy: kurkumę, curry, a nawet karmel. Niektórzy dodają też do tej zupy kapustę. Jaki jest powód?
Przeczytacie w jednym z naszych starszych tekstów (link tutaj).

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp/mamadau

Następny artykuł