Zalety soku z imbiru
Imbir bez problemu znajdziemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Zalety niepozornej rośliny doceniamy szczególnie jesienią i zimą, ponieważ jest on niezwykle popularnych dodatkiem do herbat, syropów i naparów.
Roślina ma silne działanie przeciwzapalne, dlatego warto po nią sięgać szczególnie przy sezonowych infekcjach. A to nie koniec jej zalet! Okazuje się, że może ona również całkiem wyeliminować pewien krępujący problem, więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.
O ile pozostałe napoje z dodatkiem imbiru są charakterystyczne dla chłodniejszych miesięcy, to sok z niego z powodzeniem możemy pić cały rok. Powód? Pobudza lepiej niż kawa, dlatego może być doskonałą alternatywą dla słynnej małej czarnej!
Zalety soku z imbiru!
Tak jak wspominaliśmy, po sok z imbiru szczególnie warto sięgnąć rano. Nie tylko doda nam energii, ale również wzmocni on naszą odporność! Napój wspomaga również naszą koncentrację i zwiększa wydajność umysłową.
Sok z imbiru również doskonałą propozycją dla wszystkich osób, które są aktywne fizycznie. Dawka napoju po wielogodzinnym treningu szybciej pomoże uporać się ze zmęczeniem, a przy tym wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej.
W jaki sposób wykonać napój? Poniżej podajemy prosty przepis na sok z imbiru.
Przepis na sok z imbiru
Składniki:
50 g imbiru
3 jabłka
2 cytryny
50 g kłącza świeżego imbiru,
Sposób wykonania:
Umyj jabłka oraz imbir, a cytrynę obierz ze skórki. Wszystkie składniki pokrój na niewielki kawałki i wrzucaj na przemian do sokowirówki. Przelej powstały sok do butelki i trzymaj ją w lodówce maksymalnie przez tydzień.
Smak napoju możesz wzmocnić m.in. ziarenkami kardamonu.
Pomimo niewątpliwych zalet imbiru istnieją jednak pewne przeciwskazania do spożywania tej rośliny. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: surojadek/ marketbio
undefined