Smakosze.pl
Ciasto drożdżowe

Pixabay / MrGajowy3

Sekret idealnego koloru ciasta drożdżowego

1 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Ciasto drożdżowe należy do jednych z najcudowniejszych wspomnień z dzieciństwa. Pyszny deser plus kakao to zestaw, o którym do tej pory marzymy po ciężkim dniu pracy. Niestety, przygotowanie pysznego ciasta drożdżowego nie należy do prostych czynno

Ciasto drożdżowe wprawdzie nie należy do najprostszych dań, ale jego niezapomniany smak sprawia, że bardzo szybko zapominamy o długich godzinach spędzonych w kuchni.

Wiele doświadczonych miłośników gotowania ma swoje sekretne sposoby na ten wyjątkowy deser. Niektóre z nich dotyczą jego koloru? Co zrobić, aby ciasto drożdżowe zachwyciło nas swoim idealnie żółtym kolorem?

Sekret koloru ciasta drożdżowego

Jednym ze sposobów na uzyskanie idealnego żółtego koloru ciasta drożdżowego jest dodanie do niego dobrej jakości żółtek. Im więcej, tym lepiej. Dzieje się tak, ponieważ żółtko jest najszlachetniejszym dodatkiem tłuszczu w cieście drożdżowym. Jeśli chcemy cieszyć się idealnym wypiekiem, nie powinniśmy jego żałować! Babcine receptury mówią, by dodawać nawet 10 jajek do ciasta drożdżowego!

Znane są również inne sposoby na uzyskanie idealnego koloru tego smakołyku. Możemy dodać do niego szczyptę kurkumy. Aromatyczny dodatek pozytywnie wpłynie na kolor ciasta, nie zmieniając przy tym jego smaku. Więcej na temat zastosowań kurkumy przeczytasz w tym artykule.

Niektórzy smakosze dodają do ciasta drożdżowego również łyżkę puree z dyni oraz rozpuszczony w wodzie szafran. O tej drugiej - niezwykłej przyprawie szerzej pisaliśmy tutaj. Co poza kolorem ważne jest przy pieczeniu ciasta drożdżowego? Przede wszystkim musimy unikać błędów.

Błędy przy pieczeniu ciasta drożdżowego

Po pierwsze nie powinniśmy go zbyt długo trzymać w piekarniku. Stanie się wtedy suche i ciemne, a na jego powierzchni może utworzyć się sucha skóra.

Nie powinniśmy go również za wcześnie wykładać z formy. Najlepiej, aby pozostało ono w niej aż do wystygnięcia. Powód? Gdy za wcześnie wyjmiemy gorące ciasto z formy, może powstać na nim zakalec.

Innym powodem powstania zakalca może być silny wstrząs w chwili, gdy ciasto drożdżowe już wyrosło, ale jeszcze nie zestaliło się pod wpływem temperatury w piekarniku. Dlatego nie otwierajmy za wcześnie drzwiczek piekarnika i nimi nie trzaskajmy!

Pieczecie ciasta drożdżowe? Jakie są wasze tajemne sposoby na ten przysmak?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl/beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Podobne artykuły

Jaki bób wybrać?

Porady

Jak wybrać świeży bób?

Czytaj więcej >

Porady

Niezwykłe zastosowanie obierek z ogórka

Czytaj więcej >
Mleko i karp

Porady

W jakim celu moczy się karpia w mleku? Podpowiadamy czy warto tak robić

Czytaj więcej >
Jak mrozić pierogi?

Porady

Pierogi i uszka mrozić surowe czy ugotowane? Rozmrażać wrzucając od razu na wrzątek?

Czytaj więcej >
zupa

Porady

Gessler zdradziła, jak ugotować idealną zupę

Czytaj więcej >
Ziemniaki - jak je gotować?

Porady

Najwłaściwszy sposób gotowania ziemniaków

Czytaj więcej >