Krupnik w niecodziennej odsłonie
Wikipedia / MOs810 / CC BY-SA 4.0

Nowa odsłona krupniku

Krupnik jest jedną tych zup, którym ciężko się oprzeć. Przeważnie staramy się korzystać z tradycyjnych przepisów, jednak nie zaszkodzi wypróbować czegoś nowego. Zwłaszcza że krupnik w takiej odsłonie smakuje wybornie. Już teraz przekonaj się jak zrobić kultową zupę bez dodatku mięsa.

Dla wielu smakoszy krupnik bez mięsa jest kontrowersyjnym pomysłem. Warto jednak wypróbować tę recepturę, ponieważ efekt przygotowań potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych wielbicieli rodzimej kuchni.

Krupnik w bezmięsnej odsłonie

Bez wątpienia krupnik zajmuje szczególne miejsce pośród swojskich smakołyków. Zazwyczaj gotuje się go na wywarze mięsnym, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go w wariancie wegetariańskim.

Już wcześniej przedstawialiśmy przepis na krupnik. Jednak tym razem postawimy na recepturę, która może wywołać spore zaskoczenie. Różni się ona od tej, z której korzystały nasze babcie. Nie oznacza to jednak, że krupnik będzie mniej pyszny.

Krupnik bez dodatku mięsa jest wyjątkowo smakowity i aromatyczny. Każda porcja momentalnie znika z talerzy. Aby przygotować wyśmienity krupnik, potrzebne nam są niezbędne składniki. W co musimy się zaopatrzyć?

Błyskawiczny bigos Karola OkrasyBłyskawiczny bigos Karola OkrasyCzytaj dalej
  • włoszczyzna
  • 4 litry wody
  • 200 g kaszy
  • 3 cebule
  • 700 g ziemniaków
  • 400 g pieczarek
  • 60 ml oleju
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • posiekany koperek
  • 100 ml tłustej śmietany
  • sól i pieprz

Bezmięsny krupnik zachwyci najbliższych

Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jednak możemy ją również pokroić w kostkę. Wszystko zależy od naszych preferencji. Pieczarki rozdrabniamy, a cebulę siekamy i podsmażamy. Tak przygotowane składniki umieszczamy w garnku z wodą.

Rozpoczynamy podgrzewanie i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość wzbogacamy o ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy krupnik zacznie się gotować, dodajemy do niego kaszę. Kontynuujemy podgrzewanie przez 50 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Gotujemy je w niewielkiej ilości posolonej wody. Gotowe bulwy dodajemy do zupy. Możemy również wlać wodę, w której się gotowały. Gdy już wszystkie warzywa są miękkie, nasz krupnik jest już niemal gotowy.

Krupnik zabielamy zahartowaną śmietaną. Najlepiej serwować go z dodatkiem posiekanego koperku. Na drugie danie warto sięgnąć po przepis na pierogi ruskie bez lepienia. One również mogą przyprawić domowników o szybsze bicie serca.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Olga Smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł