Przepis na domowy syrop z buraków
Nasze babcie robiły z nich domowe syropy, które pomagały na wiele przykrych dolegliwości. Szczególnie przydawały się jesienią i zimą, gdy często borykaliśmy się z różnymi infekcjami. Jakie są inne zalety syropu z buraka? Naprawdę warto je poznać!
Buraki goszczą od lat w naszej kuchni. Tanie, smaczne i zdrowe warzywo jest składnikiem wielu dań m.in. hitowej sałatki lwowskiej, o której pisaliśmy w tym artykule. Dzisiaj skupimy się na prozdrowotnych właściwościach buraków. Okazuje się, że są one wykorzystywane w medycynie ludowej już od wielu lat.
Właściwości syropu z buraków
Przede wszystkim syrop z buraków jest naturalnym źródłem antycyjanów, które wspomagają naszą odporność, spowalniają procesy starzenia oraz działają przeciwzapalnie. Zawiera on także betainy chroniące nasze komórki i białka.
Syrop jest także bogaty w witaminę C, która wspiera naszą odporność. Naturalny specyfik znacznie poprawia funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych, zmniejsza ból gardła i chrypę oraz ułatwia oddychanie.
Domowy specyfik najczęściej stosowany jest w przypadku uciążliwego kaszlu. Co ciekawe, pomaga zarówno na ten mokry, jak i suchy. W jaki sposób go zrobić? Podajemy prosty przepis na syrop z buraków.
Przepis na syrop z buraków
Składniki:
3 buraki
3 łyżki miodu
Sposób wykonania:
Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach trzy duże buraki, a następnie dodaj do niego trzy łyżki miodu. Włóż warzywo do garnka i gotuj je na małym ogniu przez około 20 minut.