Kto nie powinien sięgać po czosnek?
Czosnek uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Od dawna jest wykorzystywany w medycynie ludowej jako składnik prozdrowotnych syropów. Niestety, zdarzają się sytuacje, w których może bardziej zaszkodzić niż pomóc naszemu organizmowi.
Kiedy lepiej nie sięgać po czosnek?
Po pierwsze czosnek nie jest zalecany osobom, które mają niskie ciśnienie . Warzywo to może je dodatkowo obniżyć, co może wywołać niepożądane skutki uboczne.
Nie jest on również zalecany w diecie osób borykających się z problemami z wątrob ą. Pomimo tego, że ten składnik przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, to absolutnie nie jest on zalecany przy wirusowym zapaleniu tego organu.
Udowodniono, że niektóre makroelementy czosnku mogą niestety stymulować pracę żołądka i jelit , co może doprowadzić do hamowania wydzielania soku trawiennego w żołądku, co może pogorszyć stan osób borykających się z zapaleniem wątroby. Jakie są inne przeciwskazania do spożywania czosnku?
Czosnek nie dla wszystkich
Kolejną grupą, która powinna ograniczyć spożywanie czosnku są osoby borykające się z chorobami oczu . Okazuje się, że regularne spożywanie tego składnika może mocno obciążyć ten ważny narząd. Dlatego, gdy cierpimy na dolegliwości związane z oczami, powinniśmy skonsultować tę kwestię z naszych okulistą.
źródło: pixabay
Czosnek powinny także unikać osoby, które cierpią na alergię na to warzywo. Szczególną ostrożność w jego spożywaniu powinny również zachować osoby po przebytych operacjach , ponieważ istnieje ryzyko samoistnego krwawienia.
Pamiętaj, że ten tekst nie jest poradą lekarską, a wszelkie wątpliwości najlepiej omówić z odpowiednim specjalistą. To on zadecyduje, czy powinno się zupełnie zrezygnować z tego składnika, czy wystarczy jego ograniczenie.
Polecamy również nasze inne artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in.o zaskakującej decyzji Unii Europejskiej, na mocy której na sklepowych półkach pojawią się wkrótce larwy chrząszcza oraz podawaliśmy przepis na niezwykły śląski deser na bazie agrestu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smak dnia/ vitapedia
undefined
undefined