Co robić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?

wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe
Gorzkie ogórki kiszone mogą być prawdziwą zmorą każdego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim stawiać na dobrej jakości ogórki. Zdaniem ekspertów muszą być one małe, jędrne i intensywnie zielone.
Przede wszystkim powinny one pochodzić ze sprawdzonego źródła. Najlepiej gdyby była to sprawdzona ekologiczne uprawa. Niestety, przenawożone ogórki mogą nie być dobre w smaku. Mogą również być puste po ukiszeniu - więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?
Już wkrótce rozpocznie się sezon na ogórki. Chociaż możemy je przyrządzać na wiele przeróżnych sposobów, to od lat największą popularnością cieszą się te kiszone. Co zrobić, aby nie wyszły gorzkie?
Powiązane

Malinowa chmurka bez pieczenia wychodzi za każdym razem. Śmiało można ją podać na świąteczny stół

Ten kapuśniak smakuje wyjątkowo dzięki 1 składnikowi. Najlepszy przepis od babci

To najdroższe warzywo świata rośnie w Polsce. Na Zachodzie płacą za nie fortunę

Ślimaki zjadają ogórki i pomidory? Rozsyp to po roślinach, uratujesz całe zbiory

Wreszcie pojawiły się na bazarkach. Są idealnym składnikiem na zupę

W tym quizie pytamy o potrawy wielkanocne. W pytaniu o pasztet odpadnie wiele osób
Najnowsze

Nie wyrzucaj, zrób nawóz. Latem zbierzesz pełne kosze malin

To najlepszy przepis na wielkanocną szynkę. Jeszcze zdążysz ją zrobić

Pokazała swój sposób na jajka faszerowane. Ładniejszych w życiu nie widziałem

Po wielkanocnym gotowaniu zostały ci skorupki jajek? Zalej je octem, wyjdzie cudo

To najlepszy sposób smażenia kotletów. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

Upchaj kiełbasę w słoikach i zalej. Ten patent jest po prostu genialny

Zawiń filet z kurczaka w papier i wrzuć na patelnię. To obiad na medal

Dodaj do sosu zamiast mąki. Zagęści i nada wyjątkowego smaku

Na tę zupę czekam całą zimę. Smakuje wyjątkowo dzięki 1 składnikowi
Polecane

Zostaw chemiczny barwnik w spokoju. Zielone pisanki zrobisz prościej i zdrowiej

Przenigdy nie dodawaj tych warzyw do rosołu. Zupa wyjdzie do niczego

Weź pończochę i zawiń w nią jajko. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania

Odkąd gotuję z tym kalafior, w kuchni już nie śmierdzi. To takie proste

Patent petarda, mrówki nie mają szans. Padają jak muchy

Otwórz lodówkę, weź kilka kropel i pryśnij po okapie. Tłuszcz odejdzie, jak ręką odjął

Nigdy nie gotuj tak białej kiełbasy. Wyjdzie twarda i niesmaczna

Zrób tak z jajkami przed gotowaniem. Nie ma mowy, że pękną

Weź liście laurowe i zrób najlepszy nawóz. Warzywa będą rosły jak szalone
Popularne

Podsyp doniczki z bratkami. Obsypią się kwiatami

Jakie akcesoria dla kota powinny znaleźć się w każdym domu?

Tylko 600 zł za tydzień w raju. Tak może wyglądać majówka Polaków: kierunek jest prawdziwym hitem

5 powodów, dla których mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem diety roczniaka

Kurzajewski nagle sprzedaje dom. Krzyknął sobie niezłą cenę

ZUS wysyła pisma do Polaków. Chodzi o ważne ulgi od opłat

Laluna ujawniła sensacyjne wiadomości o śmierci Mateusza Murańskiego. To miało wydarzyć się tuż przed zgonem

Tak zmieniają się największe miasta w Polsce. To warto zobaczyć

Tego nie rób z palmą po Wielkanocy. Kościół: To świętokradztwo

Gruchnęły wieści o odejściu Ibisza z Polsatu. Zrobiło się poważnie, kiedy głos zabrał Miszczak

Idziesz na grzyby, uważaj na tego owada. Wydziela jedną z najgroźniejszych toksyn, jest już w Polsce

Weź liście laurowe i płyn do mycia naczyń. Ten patent przyda się każdemu przed Wielkanocą
Copyright © 2024 IBERION Sp. z o.o., NIP 9512398358 • Iberion. Wiarygodne dziennikarstwo. Z największym zasięgiem w social mediach.
Polityka prywatności
Kontakt
Regulamin