Co robić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?
wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe
Gorzkie ogórki kiszone mogą być prawdziwą zmorą każdego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim stawiać na dobrej jakości ogórki. Zdaniem ekspertów muszą być one małe, jędrne i intensywnie zielone.
Przede wszystkim powinny one pochodzić ze sprawdzonego źródła. Najlepiej gdyby była to sprawdzona ekologiczne uprawa. Niestety, przenawożone ogórki mogą nie być dobre w smaku. Mogą również być puste po ukiszeniu - więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?
Już wkrótce rozpocznie się sezon na ogórki. Chociaż możemy je przyrządzać na wiele przeróżnych sposobów, to od lat największą popularnością cieszą się te kiszone. Co zrobić, aby nie wyszły gorzkie?
Powiązane
Zrób tak od razu po przyniesieniu pieczarek ze sklepu. Bez tego szybko się zepsują
Grzechy główne grillowania. Nie rób tak pod żadnym pozorem
Jak mrozić szczypiorek? Ta zasada to podstawa, inaczej warzywo zmieni się w bryłę lodu
Rosół wyszedł za słodki? Tym go uratujesz, patent od najlepszych kucharek
Żaden boczek, żadna cebula, żadne smażenie. To najprostszy patent na młodą kapustę
Znasz te regionalne przysmaki? Wynik 7/10 mają tylko nieliczni
Najnowsze
Wlewam ten składnik do wody z gotującymi się ziemniakami. Nie ciemnieją i mają lepszy smak
Gołąbki bez zawijania robię, gdy mam mało czasu. Znikają z talerzy w mgnieniu oka
Zapomnij o tarciu ziemniaków, placki zrobisz znacznie prościej. Musisz tego spróbować
To najlepszy sposób na rozmrażanie mięsa. Używam go od lat i polecam każdemu
Ta zupa to prawdziwy hit wiosny. Cała rodzina na nią czeka
Rzodkiewka na ciepło to moje nowe odkrycie. Wszyscy się dziwią i proszą o więcej
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Te kotlety smakują obłędnie, musisz ich spróbować
Weź czosnek i wbij w niego widelec. Szkoda, że nie poznałem tego patentu wcześniej
Mieszam mięso z przyprawami i robię drobiową kiełbasę. Z tym banalnym przepisem poradzi sobie każdy
Polecane
Wsyp 2 łyżki do ciasta na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne, tak robiła je babcia
Z tym przepisem zrobisz najlepszą zupę szczawiową. Najważniejsze jest to mięso
Czy rabarbar się obiera? Wiele osób jest w sporym błędzie
Wsypuję sól do miseczki w wkładam ją do lodówki. Popularny problem znika, jak ręką odjął
To wiosenne danie było kiedyś w każdej wsi. Dzisiaj powraca po latach nieobecności
Koleżanka przywiozła ten przepis z Francji. Młoda cykoria pieczona z szynką to hit tej wiosny
To najprostsza sałatka na wiosnę. Jej przygotowanie trwa 1 minutę
To najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Oprócz odpowiedniej mąki ważny jest 1 dodatek
Jakich produktów nie należy mrozić? Lista zaskoczy niemal każdego
Popularne
Rozcieńczają wodą i leją pod ogórki. Mają dwa razy większe zbiory
Wsyp do dołków przed posadzeniem ogórków. Zbierzesz pełne skrzynie
Robaków w śliwkach nie będzie. Zrób to w kwietniu
Szybko zrobisz w kuchni. Pokropisz koperek i wystrzeli w górę
Cebula cukrowa urośnie szybciej do rozmiaru 70 cm. Tego potrzebuje
W kwietniu dobrze podlać tym maliny. Będą owocowały jak szalone
Czarny czosnek - właściwości i zastosowanie. Jak jeść czarny czosnek i czym się różni od zwykłego?
Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Zyskasz wiele, aż żal je marnować
Co zrobić, kiedy rozsada warzyw się kładzie? Trzeba to wiedzieć