Co robić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?
wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe
Gorzkie ogórki kiszone mogą być prawdziwą zmorą każdego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim stawiać na dobrej jakości ogórki. Zdaniem ekspertów muszą być one małe, jędrne i intensywnie zielone.
Przede wszystkim powinny one pochodzić ze sprawdzonego źródła. Najlepiej gdyby była to sprawdzona ekologiczne uprawa. Niestety, przenawożone ogórki mogą nie być dobre w smaku. Mogą również być puste po ukiszeniu - więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?
Już wkrótce rozpocznie się sezon na ogórki. Chociaż możemy je przyrządzać na wiele przeróżnych sposobów, to od lat największą popularnością cieszą się te kiszone. Co zrobić, aby nie wyszły gorzkie?
Powiązane
To najgorszy sposób na parówki. Rób je tylko tak, inaczej będą pękać i staną się bez smaku
Dodałem do pieczarkowej. Tak dobrej zupy jeszcze nie jadłem
Koszmary senne. Co mówią o tobie i twojej przyszłości?
Koniecznie dodaj do smalcu. Domowe smarowidło będzie jeszcze smaczniejsze
Pieczony schab zawsze wyjdzie miękki i delikatny. Wystarczy, że do marynaty dodasz ten owoc
W tym quizie pytamy o cytrusy. Tylko najwięksi miłośnicy zgarną komplet punktów
Najnowsze
Wigilijny karp w panierce bez ości i posmaku mułu. Prościej się nie da
Zetrzyj brokuła, połącz z warzywami i włóż do naczynia żaroodpornego. Rodzina będzie prosić o dokładki
Takiej cebuli nigdy nie jedz. Jest toksyczna, możesz się rozchorować
Pokrój cytrynę i nadziej goździkami. Za ten trik ktoś powinien dostać nagrodę
Nie ma lepszego mięsa na ogórkową. Zupę gotuję według przepisu babci
Tak elegancki obiad podam na Boże Narodzenie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji
Lepsza niż pomidorowa i ogórkowa razem wzięte. Cudownie rozgrzewająca zupa na jesień
Dynię obierzesz ze skórki w kilka chwil. Wystarczy prosty trik
Żadna kapusta kiszona. Łazanki podaję tylko z tym dodatkiem, w smaku rewelacja
Polecane
Weź kilka fasolek, łyżeczkę zmielonych ziaren, zalej wodą i podlej zamiokulkasa. Wypuści dziesiątki nowych liści
Razem z olejem wrzucam na patelnie 1 dodatkowy składnik. Olej przestaje pryskać, patent zasługuje na medal
Kucharki nie chcą dzielić się tym trikiem na rosół. Wychodzi bajeczny
Zrób przed panierowaniem. Ryba nie będzie rozpadać się podczas smażenia
Zrób otwór w dnie opakowania z jogurtem. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Weź pomidora i naklej taśmę w tym miejscu. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Dodaj do rosołu, a wzmocnisz jego smak. Wywar będzie esencjonalny jak nigdy
Nie wyrzucaj skórek z pomarańczy. Sporo zaoszczędzisz
Wlej do barszczu czerwonego ten napój. Zyska idealny, rubinowy kolor
Popularne
Nie do wiary, jak dzisiaj wygląda i żyje Pamela Marszałek z "Miodowych lat"
Ksiądz podał wytyczne ws. kolędy. Zawrzało w całej Polsce
Najpierw pojednanie, pózniej prezent, a teraz to. Edyta Górniak publicznie złożyła propozycję Dodzie
Podsyp doniczki z bratkami. Obsypią się kwiatami
Jakie akcesoria dla kota powinny znaleźć się w każdym domu?
Nowy urlop przeszedł przez Sejm. Awantura w PiS i Konfederacji
Tłumy ruszą do Pepco, w sklepach już się zaczęło. Okazje jak z bajki!
Wyciągam z szafki cebulę i łączę ją z makaronem. Na piątek nie znam pyszniejszego obiadu
Zima z całą mocą uderzyła w Polskę. IMGW wydało alerty, najgorsze dopiero przed nami
Jak wspierać prawidłowy rozwój niemowlęcia, które nie jest karmione piersią?
E-recepty przekraczają granice. Kto realizuje recepty transgraniczne?
Wyciągam z szafki cebulę i łączę ją z makaronem. Na piątek nie znam pyszniejszego obiadu