Co robić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?

wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe
Gorzkie ogórki kiszone mogą być prawdziwą zmorą każdego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim stawiać na dobrej jakości ogórki. Zdaniem ekspertów muszą być one małe, jędrne i intensywnie zielone.
Przede wszystkim powinny one pochodzić ze sprawdzonego źródła. Najlepiej gdyby była to sprawdzona ekologiczne uprawa. Niestety, przenawożone ogórki mogą nie być dobre w smaku. Mogą również być puste po ukiszeniu - więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?
Już wkrótce rozpocznie się sezon na ogórki. Chociaż możemy je przyrządzać na wiele przeróżnych sposobów, to od lat największą popularnością cieszą się te kiszone. Co zrobić, aby nie wyszły gorzkie?
Powiązane

Od lat robię placki bez tarcia ziemniaków. Gotuję je 100 razy szybciej

Weź karkówkę i zasyp solą. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Te owoce do złudzenia przypominają borówki. Są zdrowe i banalne w uprawie

Pokrój ziemniaki i poupychaj w słoikach. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

To ponoć jedno z najbardziej toksycznych warzyw. Niedługo zacznie się sezon, Polacy już przebierają nogami

Te potrawy były hitem w PRL-u. Młodzi nie mają szans na komplet punktów
Najnowsze

Najgorszy miód, szkodzi tak jak cukier. Natychmiast przestań go kupować

Weź ziemniaki i boczek. Ta szybka zapiekanka na obiad nie ma sobie równych

Ta sałatka jest lepsza od klasycznej jarzynowej. Smakuje obłędnie i nie ma w sobie grama majonezu

Ze zwykłych pieczarek gotuję obiad cud. Idealny na piątek

Rosół solę tylko wtedy. Najlepszy moment, podbija smak 100 razy lepiej

Do gotujących się jajek dodaję sok z cytryny. Ten trik odmienił moją kuchnię

Rozgniatam widelcem i dodaję do masy na kotlety. Wychodzą cudownie soczyste

Wsyp do przypalonego garnka i zostaw na kilka godzin. Będzie jak nowy

Moja babcia często robiła to danie. Genialny obiad z ziemniaków
Polecane

Parówki gotuję tylko tak. Stają się zdrowsze i smaczniejsze

Wrzuć do blendera, zmiksuj i podsyp zamiokulkasa. Urośnie jak szalony

Wymieszaj z cukrem i rozłóż w kuchni. Powszechny problem zniknie, jak ręką odjął

Zapomnij o occie i sodzie oczyszczonej. Czajnik odkamienisz tym płynem, jest praktycznie za darmo

Uważaj robiąc schabowe, to najgorszy błąd. Dlatego kotlety stają się sztywne i twarde

Folię spożywczą zawsze wkładam do zamrażalnika. Ten trik to hit, znika paskudny problem

1 trick i ciasto drożdżowe wyrasta 2 razy szybciej. Uczą go w szkołach gastronomicznych

Zgniatam folię w kulkę i wkładam do lodówki. Ten patent zasługuje na najwyższą nagrodę

Ten patent to hit, skorupka sama schodzi z jajek. Prościej się nie da
Popularne

Kurzajewski nagle sprzedaje dom. Krzyknął sobie niezłą cenę

Podsyp doniczki z bratkami. Obsypią się kwiatami

Jakie akcesoria dla kota powinny znaleźć się w każdym domu?

Madeńska ujawniła przyczynę śmierci Jeza z "Warsaw Shore". "Mam ciarki, jak to mówię"

Nowe egzotyczne połączenie z polskiego lotniska. Turyści już szykują kapelusze i kremy z filtrem

5 powodów, dla których mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem diety roczniaka

Co oznacza litera "R" na skrzynce pocztowej? "Pogromcę awizo" niełatwo uzyskać

Dramat po "Kuchennych rewolucjach". 18-latka potrzebuje pilnej pomocy

Zabijają bakterie i wzmacniają ciało. 3 składniki z kuchni na infekcje

ZUS wysyła pisma do Polaków. Chodzi o ważne ulgi od opłat

Najlepsze, co możesz dodać do maślanki po 50-tce. Twój organizm ci podziękuje

Wydrążam bułki i wykładam ubitym białkiem. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi