Która cebula jest najzdrowsza?
Cebula jest jednym z najczęściej używanych przez nas warzyw. Dodajemy ją do zup, dań mięsnych, sałatek, surówek, marynat. Wzbogaca ich smak, ale też wartość odżywczą. Dowiedz się, która cebula jest najzdrowsza.
W sprzedaży dostępnych jest kilka podstawowych rodzajów cebuli. Cebula zwyczajna, zwana też żółtą o złocistej łusce, czerwona o fioletowym kolorze oraz biała zwana cukrową lub czosnkową. Jak się okazuje, różnią się one nie tylko kolorem łuski, ale też smakiem i wartością odżywczą.
Która cebula jest najzdrowsza?
Odpowiedź na to pytanie nie jest taka oczywista. Każdy gatunek cebuli ma swoje zalety, jednak czerwona odmiana dostarcza 2 razy więcej przeciwutleniaczy . Potwierdzają to wyniki badań opublikowane w czasopiśmie Food Research International. Tym samym można określić ją mianem najzdrowszej. Nie oznacza to, że pozostałe odmiany cebuli nie mają ogromnych zalet.
Cebula zwyczajna wyróżnia się najostrzejszym smakiem, za którym kryje się największa wśród cebul zawartość związków siarki. To właśnie im żółta cebula zawdzięcza silne działanie bakteriobójcze, wzmacniające i wzmagające apetyt.
Dzięki zawartym przeciwutleniaczom cebula zwyczajna zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu we krwi, a także działa oczyszczająco i moczopędnie. Także mimo swej zwyczajności w nazwie, zdrowotnie jest nadzwyczajna.
Cebula czerwona ma łagodniejszy smak niż żółta, ale jest wyjątkowo bogata polifenole. Związki te mają silne działanie przeciwutleniające, co chroni przed nowotworami i opóźnia procesy starzenia się komórek. Dostarcza też żelaza, witaminy C i E, które działają wzmacniająco na organizm.
Cebula biała jest najłagodniejsza w smaku. Dzięki temu jest też lżejsza dla żołądka i nie powoduje wzdęć. Oczywiście, podobnie jak cebula żółta i czerwona, również zawiera związki bakteriobójcze i wzmacniające organizm, jednak w mniejszych ilościach.
Do czego dodawać cebulę?
Cebulę żółtą warto dodawać tam, gdzie zależy nam na wyraźnym, cebulowym smaku. Doskonale sprawdza się więc w potrawach duszonych i zupach. Można ją dodawać do mięsnych marynat, a także robić z niej syrop przeciwkaszlowy.
Czerwona cebula jest idealna do sałatek i surówek, bo dodaje im ostrzejszego smaku i pięknego koloru. Można ją też dodawać do potraw duszonych, choć traci nieco swój kolor. Robi się z niej konfiturę cebulową.
Biała cebula ze względu na łagodny smak jest doskonała dla osób, które nie przepadają za wyrazistą cebulą. Najlepiej jeść ją na surowo, dodając do sałatek i surówek.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na syrop z cebuli , a także na konfiturę z czerwonej cebuli .
Źródło zdjęcia: canva/Billion Photos
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: cosdlazdrowia; ABC Zdrowie