Smakosze.pl
Dżem z cebuli

canva.com/minadezhda, Getty Images

Aromatyczna konfitura z czerwonej cebuli

11 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Cebula dodawana jest przez nas praktycznie do każdego wytrawnego dania, co pozwala uzyskać odpowiednią głębię smaku. Można z niej jednak przygotować również produkty na słodko - jak konfitura. Świetnie komponuje się ona jako składników hot-dogów, burgerów czy tostów.

Choć pomysł na zrobienie z cebuli konfitury może wydawać się dziwny, wystarczy spróbować efektu pracy, aby natychmiast się w nim zakochać. Wiele dań będzie smakować ci jeszcze bardziej, jeśli dodasz do nich ten smakołyk.

Samo przygotowanie konfitury może zająć kilka chwil i pracy, ponieważ należy cały czas mieszać cebulę - w innym wypadku ryzykujemy spaleniem jej, co wytworzy bardzo nieprzyjemny gorzki smak.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na konfiturę z cebuli

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 400 g czerwonej cebuli

  • 70 g cukru

  • 60 ml wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego

  • 120 ml wody

  • 1 łyżka octu jabłkowego

Zacznij od pokrojenia cebuli w piórka. Gdy cała zostanie już rozdrobniona, czas zabrać się za skarmelizowanie cukru. Wsyp go na suchą patelnię i postaw na średnim ogniu. Pamiętaj, aby cały czas nim poruszać.

Ocet pomidorowy w przygotowaniu

Jak przygotować domowy ocet z pomidorów?

CZYTAJ DALEJ

Gdy połowa cukru roztopi się, dorzuć do niego pokrojoną cebulę. Mieszając, uważaj, aby zbierać zebrany na spodzie naczynia cukier. Smaż całość przez 25 minut, aż woda z cebuli całkowicie odparuje.

Pod koniec dodaj wino, wodę oraz ocet. Smaż kolejne 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Przełóż konfiturę do czystego i wyparzonego słoika, zakręć i odstaw do ostudzenia. Tak przygotowaną cebulę przechowuj w lodówce.

Cebula jako konfitura

Źródło: canva.com/Wiktory, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >