Cebula dodawana jest przez nas praktycznie do każdego wytrawnego dania, co pozwala uzyskać odpowiednią głębię smaku. Można z niej jednak przygotować również produkty na słodko - jak konfitura. Świetnie komponuje się ona jako składników hot-dogów, burgerów czy tostów.
Choć pomysł na zrobienie z cebuli konfitury może wydawać się dziwny, wystarczy spróbować efektu pracy, aby natychmiast się w nim zakochać. Wiele dań będzie smakować ci jeszcze bardziej, jeśli dodasz do nich ten smakołyk.
Samo przygotowanie konfitury może zająć kilka chwil i pracy, ponieważ należy cały czas mieszać cebulę - w innym wypadku ryzykujemy spaleniem jej, co wytworzy bardzo nieprzyjemny gorzki smak.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na konfiturę z cebuli
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.
Składniki:
400 g czerwonej cebuli
70 g cukru
60 ml wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego
120 ml wody
1 łyżka octu jabłkowego
Zacznij od pokrojenia cebuli w piórka. Gdy cała zostanie już rozdrobniona, czas zabrać się za skarmelizowanie cukru. Wsyp go na suchą patelnię i postaw na średnim ogniu. Pamiętaj, aby cały czas nim poruszać.
Jak przygotować domowy ocet z pomidorów?
CZYTAJ DALEJGdy połowa cukru roztopi się, dorzuć do niego pokrojoną cebulę. Mieszając, uważaj, aby zbierać zebrany na spodzie naczynia cukier. Smaż całość przez 25 minut, aż woda z cebuli całkowicie odparuje.
Pod koniec dodaj wino, wodę oraz ocet. Smaż kolejne 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Przełóż konfiturę do czystego i wyparzonego słoika, zakręć i odstaw do ostudzenia. Tak przygotowaną cebulę przechowuj w lodówce.
Źródło: canva.com/Wiktory, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl