Która ryba najlepiej nadaje się do galarety? Możesz tak przyrządzić nie tylko karpia
Czy wiecie, która ryba najlepiej nadaje się do galarety? Wybór jest szeroki i nie trzeba się ograniczać do karpia. Warto postawić na inne gatunki. Specjał będzie równie smaczny i dostarczy nam sporo cennych składników odżywczych. Sprawdźcie nasze propozycje.
Rybna galareta gości na wielu świątecznych stołach. Najczęściej jednak jest przyrządzana z karpia. Zamiast niego z powodzeniem można jednak wybrać inne gatunki polskich ryb słodkowodnych i nie tylko. Przygotowaliśmy krótki przewodnik, który podpowie Wam, na co zamienić już nie tak tanią, jak kiedyś rybę.
Wiemy, która ryba nadaje się do galarety
Danie można — a jeśli się nigdy nie próbowało, to nawet trzeba — zrobić z ryby innej niż karp. Przede wszystkim dlatego, że inne gatunki obfitują w więcej cennych składników odżywczych. Są też o niebo smaczniejsze niż kupowany z przyzwyczajenia, a w ostatnich latach wcale nie najtańszy, słodkowodny karp.
Na jaką rybę zatem warto się skusić, jeśli już przyrządzamy świąteczną galaretę? P olecamy szczupaka, leszcza, sandacza lub okonia. Jeśli jednak będą dla Was niedostępne, pyszne danie wyjdzie także z halibuta, suma, dorsza czy soli. Dobrym wyborem będzie też makrela i łosoś atlantycki.
O czym warto pamiętać, przyrządzając galaretę z ryby?
Niezależnie od tego, na jaką rybę się zdecydujecie, do galarety powinna trafić po odpowiednim obrobieniu. Konieczne będzie przede wszystkim mechaniczne usunięcie ości. Ponadto filety warto zapiec lub umieścić na 10-15 minut w gotującym się bulionie.
Ten drugi trik sprawi, że mięso nabierze niesamowitego smaku. Trzeba jednak ostrożnie podejść do tego procesu — nie chcemy, by filety się rozpadły i stworzyły bliżej nieokreśloną, bezkształtną masę w naszej galarecie.
Na naszej stronie znajdziecie inne przydatne porady na temat ryb. W tym materiale zdradzamy 5 sposobów na pozbycie się drobnych ości . Ten natomiast zdradza, która z ryb sprawdzi się podczas przygotowywania ryby po grecku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności
-
Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama