Smakosze.pl Porady Która ryba najlepiej nadaje się do galarety? Możesz tak przyrządzić nie tylko karpia
canva/Mykola Lunov

Która ryba najlepiej nadaje się do galarety? Możesz tak przyrządzić nie tylko karpia

4 grudnia 2022

Czy wiecie, która ryba najlepiej nadaje się do galarety? Wybór jest szeroki i nie trzeba się ograniczać do karpia. Warto postawić na inne gatunki. Specjał będzie równie smaczny i dostarczy nam sporo cennych składników odżywczych. Sprawdźcie nasze propozycje.

Rybna galareta gości na wielu świątecznych stołach. Najczęściej jednak jest przyrządzana z karpia. Zamiast niego z powodzeniem można jednak wybrać inne gatunki polskich ryb słodkowodnych i nie tylko. Przygotowaliśmy krótki przewodnik, który podpowie Wam, na co zamienić już nie tak tanią, jak kiedyś rybę.

Wiemy, która ryba nadaje się do galarety

Danie można — a jeśli się nigdy nie próbowało, to nawet trzeba — zrobić z ryby innej niż karp. Przede wszystkim dlatego, że inne gatunki obfitują w więcej cennych składników odżywczych. Są też o niebo smaczniejsze niż kupowany z przyzwyczajenia, a w ostatnich latach wcale nie najtańszy, słodkowodny karp.

Na jaką rybę zatem warto się skusić, jeśli już przyrządzamy świąteczną galaretę? P olecamy szczupaka, leszcza, sandacza lub okonia. Jeśli jednak będą dla Was niedostępne, pyszne danie wyjdzie także z halibuta, suma, dorsza czy soli. Dobrym wyborem będzie też makrela i łosoś atlantycki.

O czym warto pamiętać, przyrządzając galaretę z ryby?

Niezależnie od tego, na jaką rybę się zdecydujecie, do galarety powinna trafić po odpowiednim obrobieniu. Konieczne będzie przede wszystkim mechaniczne usunięcie ości. Ponadto filety warto zapiec lub umieścić na 10-15 minut w gotującym się bulionie.

Ten drugi trik sprawi, że mięso nabierze niesamowitego smaku. Trzeba jednak ostrożnie podejść do tego procesu — nie chcemy, by filety się rozpadły i stworzyły bliżej nieokreśloną, bezkształtną masę w naszej galarecie.

Na naszej stronie znajdziecie inne przydatne porady na temat ryb. W tym materiale zdradzamy 5 sposobów na pozbycie się drobnych ości . Ten natomiast zdradza, która z ryb sprawdzi się podczas przygotowywania ryby po grecku .

Wiemy, która ryba nadaje się do galarety
canva/Eising

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy