Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > 5 prostych sposobów na pozbycie się z ryb drobnych ości. 2 metody dodają też potrawie smaku

5 prostych sposobów na pozbycie się z ryb drobnych ości. 2 metody dodają też potrawie smaku

Jak pozbyć się drobnych ości z ryb?
canva/Fudio

Czy wiecie jak pozbyć się drobnych ości z ryb? Technik, które będą pomocne, jest aż pięć, lecz jedynie skorzystanie z octu lub soku z cytryny pozwoli jednocześnie pozbyć się problemu i nadać rybiemu mięsu znakomitego smaku. Sprawdźcie koniecznie — efekty Was zachwycą.

Rybę z ośćmi trudno jest zjeść w komfortowy sposób. Drobne ości mogą stanowić spore zagrożenie dla nieuważnych smakoszy. Warto zawczasu zadbać o to, by usunąć je z mięsa. Dzięki temu jedzenie rybnych potraw będzie prawdziwą przyjemnością.

Jak pozbyć się drobnych ości z ryb? Kwaśne produkty są niezwykle pomocne

Jedną z dobrze znanych metod pozbywania się ości z rybiego mięsa jest włożenie go do zalewy octowej. Technika wymaga czasu, ale rybę przy okazji można wzbogacić o ulubione nuty smakowe.

Do 1 litra wody trzeba jedynie wlać szklankę octu i dorzucić przyprawy. Po podgrzaniu w zalewie umieszczamy usmażoną rybę. Wystudzoną wstawiamy na kilka dni do lodówki. Po ościach nie będzie śladu.

Jeżeli zależy nam na szybszym pozbyciu się ości, możemy wykorzystać sok z cytryny. W tym przypadku konieczne jest ponacinanie ryby na całej długości co ok. 1 cm na podobną głębokość.

Ułożone skórą do dołu produkty skrapiamy sokiem tak, aby wniknął w nacięcia. Odstawiamy na pół godziny, po czym odwracamy rybę i przykrywamy naczynie. Doba w lodówce wystarczy, by drobne ości zniknęły.

Co jeszcze można zrobić, by pozbyć się drobnych ości?

Podczas filetowania ryby możemy zadbać o mechaniczne usunięcie drobniejszych kawałków szkieletu rybiego przy pomocy pęsety. Ponieważ sposób ten jest dość żmudny, częściej stawia się na opisane wyżej metody lub odpowiednie smażenie.

Jeśli przed obróbką termiczną ponacinamy mięso ryby, zachowując wspomniane wcześniej odstępy i dbając, by cięcia prowadzone były skośnie w stosunku do ości, będziemy mogli stopić je podczas kontaktu z gorącym olejem.

Techniką stosowaną, choć niestety pozbawiającą rybę smaku, jest też zanurzanie jej przed smażeniem we wrzątku. Po chwili spędzonej w gorącym płynie ości oddzielają się od mięsa i ich usunięcie staje się łatwiejsze.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na rybne przysmaki. Szczególnie polecamy znakomite kotlety niczym tradycyjne mielone w panierce oraz prosty patent na rybę smażoną w chrupiącej panierce.

Wiemy, jak pozbyć się drobnych ości z ryb
canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: