Smakosze.pl Porady Które dania wielkanocne można mrozić? Odpowiedź nie jest taka oczywista
canva/Czgur, Getty Images

Które dania wielkanocne można mrozić? Odpowiedź nie jest taka oczywista

18 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Święta Wielkanocy co roku generują ogromną ilość jedzenia, którego często nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Aby temu zaradzić, większość z nas decyduje się na mrożenie potraw, takich jak sałatka jarzynowa. Jeśli chcesz ją włożyć do zamrażalnika, upewnij się, że nie zawiera majonezu. Zamrażanie sałatki z majonezem jest ogromnym błędem, ponieważ tłusty sos szybko się psuje - nawet w minusowej temperaturze.

Nadwyżka wielkanocnego jedzenia to trudny do rozwiązania problem. Niekiedy ilość żywności jest tak duża, że nie wiadomo co z nią zrobić. Jeśli chcesz ją zamrozić, niżej zdradzamy jak zabrać się za to w odpowiedni sposób.

Najwięcej ostrożności trzeba zachować wobec potraw tłustych, które źle znoszą zamrażanie. Tłuszcz może bowiem doprowadzić do zepsucia jedzenia, co może generować duże koszty, kiedy chce zachować się potężne objętości żywności.

Jak mrozić wielkanocne potrawy?

Klasyka świąt, czyli tradycyjna sałatka jarzynowa, może być mrożona bez żadnego problemu - nie może jednak zawierać ani grama majonezu. Z tego powodu znacznie lepszym pomysłem jest dodawanie sosu bezpośrednio przed konsumpcją.

Z uwagi na dużą zawartość oleju w majonezie, ten nie zamraża się całkowicie w zamrażalniku. W związku z tym warzywa i inne składniki sałatki mogą bardzo łatwo zepsuć się i sałatka będzie nadawała się jedynie do wyrzucenia.

Czy zupy wielkanocne można mrozić?

W ich przypadku zasada jest bardzo podobna jak przy sałatce. Zupy można mrozić, jednak należy wyłowić z nich ziemniaki. Bulwy po ugotowaniu szybko tracą na smaku, a także nabierają nieprzyjemnych nut aromatycznych.

Zupy nie powinny być również zabielone śmietaną, ponieważ rozwarstwią się pod wpływem niskiej temperatury. Tak oporządzone potrawy wytrzymują w zamrażalniku przez około 2 miesiące.

Chrzan i majonez w zamrażalniku

Chrzan domowej roboty można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku do dwóch tygodni, dlatego jego mrożenie nie ma zbyt dużego sensu - dodatkowym minusem jest smak chrzanu, który po zamrożeniu staje się gorzki.

Majonez niestety nie nadaje się do mrożenia. Kremowa konsystencja sosu ulegnie zniszczeniu po zamrożeniu z powodu całkowitego rozwarstwienia. Taki majonez nie nadaje się już do użycia.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ćwikłę z chrzanem. Ten tekst zdradza przepis na wielkanocną sałatkę jarzynową z chrzanem.

Wielkanocny stół

Źródło zdjęcia: canva/Natasha Breen, Natasha Breen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wiadomosci.gazeta

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy