Smakosze.pl

canva/gbh007, Getty Images

Prosty przepis na rosół na białej kiełbasie. Idealne danie na Poniedziałek Wielkanocny

18 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Rosół za sprawą swojej dużej uniwersalności może być ugotowany na najróżniejszych rodzajach mięsa. Dzisiaj prezentujemy przepis na prosty rosół z dodatkiem białej kiełbasy. Takie danie idealnie pasuje na drugi dzień świąt. Dodatkowo wykorzystać można przy jego pomocy resztki jedzenia, których nie udało się zjeść.

Rosół na białej kiełbasie stanowi pyszne rozwiązanie problemu dużych ilości resztek. Po Wielkanocy zostaje mnóstwo niedojedzonych potraw i produktów. Bulion na białej kiełbasie charakteryzuje się pysznym smakiem oraz prostotą wykonania.

Przepis na rosół na białej kiełbasie

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka

  • 3 kawałki surowej białej kiełbasy

  • pęczek świeżej pietruszki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 włoszczyzna

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • odrobina gałki muszkatołowej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wlania około 2 litrów zimnej wody do garnka i wrzucenia do niej mięsa z kurczaka oraz białych kiełbas. Postaw garnek na gazie i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Zbieraj przez 30 minut szumowiny z powierzchni wody.

Następnie obierz wszystkie warzywa z włoszczyzny, pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do wywaru. Wrzuć do niego również czosnek i cebulę. Gotuj je przez około 1 godzinę, aż staną się całkowicie miękkie, po czym możesz je wyłowić.

Do bulionu wsyp liście laurowe, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Po kilkunastu minutach delikatnego wrzenia wyłów przyprawy. Podawaj rosół z makaronem i siekaną natką pietruszki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst  wyjawia przepis na potrawkę z mięsa i warzyw po rosole.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/FoodieMedia, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wielkiezarcie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]