Prosty przepis na rosół na białej kiełbasie. Idealne danie na Poniedziałek Wielkanocny
Rosół za sprawą swojej dużej uniwersalności może być ugotowany na najróżniejszych rodzajach mięsa. Dzisiaj prezentujemy przepis na prosty rosół z dodatkiem białej kiełbasy. Takie danie idealnie pasuje na drugi dzień świąt. Dodatkowo wykorzystać można przy jego pomocy resztki jedzenia, których nie udało się zjeść.
Rosół na białej kiełbasie stanowi pyszne rozwiązanie problemu dużych ilości resztek. Po Wielkanocy zostaje mnóstwo niedojedzonych potraw i produktów. Bulion na białej kiełbasie charakteryzuje się pysznym smakiem oraz prostotą wykonania.
Przepis na rosół na białej kiełbasie
Składniki:
3 udka z kurczaka
3 kawałki surowej białej kiełbasy
pęczek świeżej pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 włoszczyzna
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
odrobina gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Zacznij od wlania około 2 litrów zimnej wody do garnka i wrzucenia do niej mięsa z kurczaka oraz białych kiełbas. Postaw garnek na gazie i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Zbieraj przez 30 minut szumowiny z powierzchni wody.
Następnie obierz wszystkie warzywa z włoszczyzny, pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do wywaru. Wrzuć do niego również czosnek i cebulę. Gotuj je przez około 1 godzinę, aż staną się całkowicie miękkie, po czym możesz je wyłowić.
Do bulionu wsyp liście laurowe, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Po kilkunastu minutach delikatnego wrzenia wyłów przyprawy. Podawaj rosół z makaronem i siekaną natką pietruszki. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na potrawkę z mięsa i warzyw po rosole.
Źródło zdjęcia: canva/FoodieMedia, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Niezwykła zupa jarzynowa z dodatkiem kurkumy. Takiej jeszcze nie jadłeś
Obłędna pasta z kiełbasy do chleba. Idealny pomysł na wykorzystanie świątecznych resztek
Źródło: wielkiezarcie