Który rodzaj cebuli jest najzdrowszy?
Cebula często gości w naszych kuchniach. Wszystko za sprawą jej walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Najczęściej wykorzystujemy białą, żółtą i czerwoną cebulę. Ostatnia z nich jest najzdrowsza. Jednak każda cebula ma swoje zalety.
Nie da się ukryć, że cebula odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy smakosze sięgają po nią niemal codziennie. Warto wiedzieć, że czerwona cebula ma znaczącą przewagę nad innymi odmianami.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cebula cebuli nierówna
Nie od dziś wiadomo, że cebula jest bardzo zdrowym warzywem. W jej wnętrzu możemy natknąć się na wartościowe składniki odżywcze. Można ją nawet wykorzystać do walki z komarami .
Najczęściej w sklepach możemy się natknąć na białą, żółtą i czerwoną cebulę. Każda z nich ma inne zastosowanie w kulinariach. Oprócz tego różnią się od siebie zawartością składników odżywczych. Najwięcej znajdziemy ich w czerwonej odmianie .
Jakie zalety ma biała cebula?
Biała cebula charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dobrze sprawdza się zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej . Najlepiej wykorzystywać ją do sałatek, zup, ryb oraz karmelizacji.
Biała cebula z uwagi na swoją delikatność wskazana jest dla osób, które borykają się z problemami gastrycznymi. Dzięki niej możemy wzmocnić swoją odporność. Wykazuje ona działanie bakteriobójcze .
Żółta cebula jest bogactwem witamin
Nie da się ukryć, że żółta cebula najczęściej gości w naszych potrawach. Znajdziemy w niej między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, wapń, cynk, żelazo oraz siarkę . Za sprawą tych składników możemy uniknąć rozmaitych infekcji.
Żółta cebula dobrze sprawdza się jako dodatek do zup i sosów. Oprócz tego warto ja wykorzystać w potrawach, które długo się gotują . Jej smak można określić jako dosyć ostry. Można ją użyć w praktycznie wszystkich daniach.
Czerwona cebula jest najzdrowsza
Bez wątpienia czerwona cebula znacząco się wyróżnia na tle pozostałych odmian. Odnosi się to nie tylko do jej wyglądu. We wnętrzu czerwonej cebuli natkniemy się na dwa razy więcej przeciwutleniaczy .
Niestety czerwona cebula nie nadaje się do wszystkich potraw. Przeważnie dobrze sprawdza się w sałatkach i innych potrawach, gdzie można użyć jej na surowo. Godny uwagi jest przepis na surówkę, w której jednym ze składników jest czerwona cebula .
Canva / Olha_Afanasieva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smaczne; Coś dla zdrowia; Poradnik zdrowie; Gotujmy