Drobiowy czy wołowy? Szefowie kuchni zdradzają, który wywar jest lepszy do przyrządzenia flaczków
Jesteście wielbicielami flaczków? A wiecie, na jakim wywarze wyjdą najsmaczniejsze? Szefowie kuchni nie mają wątpliwości, że na wołowym. Jest zdecydowanie bardziej aromatyczny i esencjonalny w smaku niż wywar drobiowy. Flaki należy odpowiednio przygotować przed przyrządzaniem potrawy. W przeciwnym razie będą twarde i niesmaczne. Poznaj najlepszy przepis na kultowe danie.
Flaczki wołowe są tradycyjnym daniem, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Niektórzy flaki gotują na samej wodzie, inni na wywarze z kurczaka. Najlepsi szefowie kuchni do ugotowania potrawy wykorzystują aromatyczny bulion wołowy. To sekret doskonałego, pełnego smaku.
Bulion przygotujesz na kościach wołowych, szpondrze lub kawałku wołowiny z kością. Wystarczy, że ugotujesz mięso z warzywami rosołowymi. Nie zapomnij o przyprawach, jak liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Wywar z kości gotuj podobnie jak rosół - na najmniejszym ogniu przez kilka godzin. Sól i pieprz dodaj pod sam koniec, kiedy bulion najdzie już smakiem i aromatem.
Żeby flaczki były miękkie i delikatne, koniecznie przygotuj je przed przyrządzaniem dania. Kluczowe jest obgotowanie flaków kilkukrotnie przez 30 minut od momentu wrzenia wody. Jeśli tego nie zrobisz, flaczki nie będą ani smaczne, ani miękkie i zepsują całą potrawę.
Przepis na aromatyczne flaczki wołowe
Składniki:
-
3 l bulionu wołowego, np. z kości lub szpondra
-
900 g flaków wołowych
-
kawałek selera
-
biała część pora
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
2 duże ząbki czosnku
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
suszony majeranek
-
słodka papryka mielona
-
mielona gałka muszkatołowa
-
mielony imbir
-
sól, pieprz
Jak przyrządzić najlepsze flaczki wołowe? Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu flaków
Flaki opłucz, pokrój, zalej wodą, posól. Gotuj około pół godziny od momentu zagotowania, przecedź. Powtórz te czynności 2 razy. Flaki opłucz pod bieżącą wodą i odstaw. Gdy będą zimne, oczyść je dokładnie i pokrój w cienkie paski.
W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj pokrojone warzywa rosołowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone flaki, liście laurowe, ziele angielskie, oprósz solidnie majerankiem, papryką i gotuj na małym ogniu do miękkości. Gotowe flaczki dopraw do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem.
Pomysł na danie główne z wołowiny? Duszone policzki wołowe w sosie własnym. Z wołowiny przygotujesz również bitki- tu dowiesz się, jak je przyrządzić, żeby były miękkie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyrazista pasta śledziowa z jajkiem. Sprawdzi się nie tylko do pieczywa
-
Szybka zapiekanka na czerstwym chlebie. Idealna na ciepłą kolację
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama