Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybka zapiekanka na czerstwym chlebie. Idealna na ciepłą kolację

Szybka zapiekanka na czerstwym chlebie. Idealna na ciepłą kolację

Szybka zapiekanka na czerstwym chlebie
canva/canva

Szybka zapiekanka z czerstwego chleba jest zaskakująco smaczna. Z twardszych kawałków pieczywa, sera i kilku warzyw w zaledwie 20 minut możecie przygotować świetną kolację dla całej rodziny. Przepis jest niesamowicie prosty. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Sycąca i szybka zapiekanka z kilku składników będzie idealną propozycją na ciepłą kolację. Spód przygotujemy z pieczywa z poprzednich dni, które po dodaniu oliwy zmięknie i znów będzie smaczne. Z warzywami duszonymi na patelni i serem skomponuje się doskonale.

Przepis na szybką zapiekankę z chleba

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego chleba

  • 3 duże jaja

  • 1 czerwona papryka

  • 150 g świeżego szpinaku lub 200 g mrożonego

  • 1 niezbyt duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 125 g białej mozzarelli

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka bazylii suszonej

  • 1 łyżeczka sproszkowanego oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić szybką zapiekankę z chleba? Znamy prosty patent na ciepłą kolację

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dno natłuszczonej formy o średnicy 26 m wykładamy chlebem. Pieczywo skrapiamy oliwą i odstawiamy na bok. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę.

Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanej łyżce oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę i chwilę smażymy. Przykrywamy patelnię, po czym dusimy 3-4 minuty. Wrzucamy umyty lub zamrożony szpinak i podsmażamy kilka minut.

Doprawiamy ziołami, odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Zdejmujemy z ognia i przenosimy do formy z pieczywem. Warzywa zalewamy roztrzepanymi przy pomocy widelca jajkami.

Mozzarellę kroimy w kostkę i posypujemy nią warzywa. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 17 minut. Po tym czasie możemy danie podpiec przy użyciu funkcji grill przez 3 minuty. Szybka zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło.

Wskazówka: do dania będzie również pasowała wędlina. Możecie ją podsmażyć wraz z cebulką lub dodać do podduszonych po uprzednim pokrojeniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne zapiekanki. Koniecznie wypróbujcie recepturę na serowy przysmak z makaronem i szynką. Być może skusi was również proste lasagne z patelni.

Szybka zapiekanka z czerstwego chleba jest pyszna
canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: