Szybka zapiekanka na czerstwym chlebie. Idealna na ciepłą kolację
Szybka zapiekanka z czerstwego chleba jest zaskakująco smaczna. Z twardszych kawałków pieczywa, sera i kilku warzyw w zaledwie 20 minut możecie przygotować świetną kolację dla całej rodziny. Przepis jest niesamowicie prosty. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Sycąca i szybka zapiekanka z kilku składników będzie idealną propozycją na ciepłą kolację. Spód przygotujemy z pieczywa z poprzednich dni, które po dodaniu oliwy zmięknie i znów będzie smaczne. Z warzywami duszonymi na patelni i serem skomponuje się doskonale.
Przepis na szybką zapiekankę z chleba
Składniki:
kilka kromek czerstwego chleba
3 duże jaja
1 czerwona papryka
150 g świeżego szpinaku lub 200 g mrożonego
1 niezbyt duża cebula
2 ząbki czosnku
125 g białej mozzarelli
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka sproszkowanego oregano
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić szybką zapiekankę z chleba? Znamy prosty patent na ciepłą kolację
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dno natłuszczonej formy o średnicy 26 m wykładamy chlebem. Pieczywo skrapiamy oliwą i odstawiamy na bok. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanej łyżce oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę i chwilę smażymy. Przykrywamy patelnię, po czym dusimy 3-4 minuty. Wrzucamy umyty lub zamrożony szpinak i podsmażamy kilka minut.
Doprawiamy ziołami, odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Zdejmujemy z ognia i przenosimy do formy z pieczywem. Warzywa zalewamy roztrzepanymi przy pomocy widelca jajkami.
Mozzarellę kroimy w kostkę i posypujemy nią warzywa. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 17 minut. Po tym czasie możemy danie podpiec przy użyciu funkcji grill przez 3 minuty. Szybka zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło.
Wskazówka: do dania będzie również pasowała wędlina. Możecie ją podsmażyć wraz z cebulką lub dodać do podduszonych po uprzednim pokrojeniu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne zapiekanki. Koniecznie wypróbujcie recepturę na serowy przysmak z makaronem i szynką. Być może skusi was również proste lasagne z patelni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Drobiowy czy wołowy? Szefowie kuchni zdradzają, który wywar jest lepszy do przyrządzenia flaczków
Przenigdy nie wyrzucaj skórki mandarynki. Wykorzystasz ją w zaskakująco smaczny sposób
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama