Smakosze.pl
policzki wołowe

canva/Максим Крысанов

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

4 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Rozpoznajesz hitowe danie ze zdjęcia? Tak, są nim bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Ich sekretem jest burgundowy płyn, który dodaje charakterystycznego smaku i aromatu. Specjał zachwyca niepowtarzalną konsystencją i miękkością, choć są oczywiście i tacy, którzy omijają go wielkim łukiem.

Duszone policzki wołowe są daniem, o które pytają w wielu restauracjach. Zachwycają niepowtarzalnym, głębokim smakiem i niezwykłą konsystencją. Najważniejsze w ich przyrządzeniu jest to, by były odpowiednio miękkie. Wtedy bowiem smakują, jak należy.

Magda Gessler, zupa ogórkowa

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

CZYTAJ DALEJ

Nam w osiągnięciu odpowiedniej miękkości policzków wołowych pomoże wino. Czerwony, wytrawny płyn sprawi, że mięso szybciej skruszeje i stanie się miękkie, a jego smak i aromat będą niepowtarzalne.

Jak przygotować duszone policzki wołowe?

Składniki:

  • 2 policzki wołowe

  • olej

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżka masła

  • 2 cebule

  • 1 marchewka

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 l bulionu wołowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie duszonych policzków wołowych

Policzki wołowe oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Obtocz je w mące, zrumień na patelni z olejem.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż w rondlu na oleju i maśle. Dodaj pokrojoną marchew, seler i czosnek, chwilę przesmaż.

Do warzyw dodaj obsmażone mięso, przyprawy, wino i gorący bulion. Gotuj całość na niedużym ogniu pod przykryciem, aż policzki będą miękkie.

Wtedy wyjmij mięso z rondla. Z sosu usuń też listki laurowe i ziarna ziela, resztę zblenduj na gładki sos, dopraw go do smaku. Policzki podawaj z sosem.

Wskazówka:

Dobrym dodatkiem do duszonych policzków wołowych będzie ziemniaczane purée lub gotowane ziemniaki. Smak całości doskonale dopełni chrzan.

Po więcej przepisów na dania z wołowiny zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na wołowinę duszoną z pieczarkami, a także na wołowinę po wietnamsku.

duszona wołowina

canva/dulezidar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >