Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.07.2022 14:43

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

policzki wołowe
canva/Максим Крысанов

Rozpoznajesz hitowe danie ze zdjęcia? Tak, są nim bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Ich sekretem jest burgundowy płyn, który dodaje charakterystycznego smaku i aromatu. Specjał zachwyca niepowtarzalną konsystencją i miękkością, choć są oczywiście i tacy, którzy omijają go wielkim łukiem.

Duszone policzki wołowe są daniem, o które pytają w wielu restauracjach. Zachwycają niepowtarzalnym, głębokim smakiem i niezwykłą konsystencją. Najważniejsze w ich przyrządzeniu jest to, by były odpowiednio miękkie. Wtedy bowiem smakują, jak należy.

Nam w osiągnięciu odpowiedniej miękkości policzków wołowych pomoże wino. Czerwony, wytrawny płyn sprawi, że mięso szybciej skruszeje i stanie się miękkie, a jego smak i aromat będą niepowtarzalne.

Jak przygotować duszone policzki wołowe?

Składniki:

  • 2 policzki wołowe

  • olej

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżka masła

  • 2 cebule

  • 1 marchewka

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 l bulionu wołowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie duszonych policzków wołowych

Policzki wołowe oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Obtocz je w mące, zrumień na patelni z olejem.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż w rondlu na oleju i maśle. Dodaj pokrojoną marchew, seler i czosnek, chwilę przesmaż. Do warzyw dodaj obsmażone mięso, przyprawy, wino i gorący bulion. Gotuj całość na niedużym ogniu pod przykryciem, aż policzki będą miękkie.

Wtedy wyjmij mięso z rondla. Z sosu usuń też listki laurowe i ziarna ziela, resztę zblenduj na gładki sos, dopraw go do smaku. Policzki podawaj z sosem.

Wskazówka:

Dobrym dodatkiem do duszonych policzków wołowych będzie ziemniaczane purée lub gotowane ziemniaki. Smak całości doskonale dopełni chrzan.

Po więcej przepisów na dania z wołowiny zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na wołowinę duszoną z pieczarkami, a także na wołowinę po wietnamsku.

duszona wołowina
canva/dulezidar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku