Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyrazista pasta śledziowa z jajkiem. Sprawdzi się nie tylko do pieczywa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.11.2022 18:31

Wyrazista pasta śledziowa z jajkiem. Sprawdzi się nie tylko do pieczywa

Wyrazista pasta śledziowa z jajkiem. Sprawdzi się nie tylko do pieczywa
canva/arfo

Pasta śledziowa z jajkiem jest jedną ze smaczniejszych past do pieczywa. Pasta jest aksamitna i wyraźna w smaku. Jest również bardzo pożywna. Zrezygnuj z gotowych past kanapkowych. Pyszny dodatek do pieczywa zrobisz w kilka minut z prostych składników.

Pasty kanapkowe z ryb, jajek i warzyw kupimy w każdym sklepie. Jeśli jednak zwrócimy uwagę na skład, okaże się, że oprócz podstawowych składników znajdziemy również sporą ilość octu, soli i konserwantów, które mają wzmocnić smak i przedłużyć termin ważności produktu.

Domowe pasty kanapkowe są o wiele zdrowsze, a przygotujemy je w zaledwie kilka chwil. Jedną z lepszych past jest wyrazista pasta śledziowa. Pasta jest aksamitna, pożywna i nie zawiera żadnych sztucznych składników. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie filetów śledziowych, jajek i odrobiny musztardy i majonezu.

Pastę śledziową możesz dodatkowo doprawić posiekanym szczypiorkiem. Pasta będzie rewelacyjnym pomysłem na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Do przygotowania pasty wybierajmy śledzie w w oleju, następnie opłuczmy je z nadmiaru tłuszczu.

Pasta śledziowa z jakiem, musztardą i majonezem

Składniki:

  • 2 filety śledziowe w oleju

  • 3 ugotowane na twardo jajka

  • łyżeczka oliwy z oliwek

  • łyżka majonezu

  • łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

  • szczypiorek do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić pyszną pastę kanapkową ze śledzi?

Śledzie opłucz z oleju, pokrój na mniejsze kawałki. Jajka obierz i pokrój na kawałki. Dodaj oliwę z oliwek, majonez i musztardę. Zblenduj całość na dość gładką masę. Przygotowaną pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodatkowo oprószyć ją posiekanym szczypiorkiem.

Przygotuj również pastę z wędzonej makreli oraz pastę z bakłażana. Domowe pasty kanapkowe nie mają sobie równych.

śledzie
canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ryba Danie Jajka