Kuchnia okiem Włocha, czyli Castagna o swojej książce i włoskiej Wielkanocy
Emiliano Castagna jest Włochem z urodzenia, a warszawiakiem z wyboru. Na co dzień prowadzi Włoską Akademię Kulinarną w Warszawie, a niedawno napisał książkę „Mieszu mieszu. Co ugotuje makaroniarz”, w której pokazał, jak mieszać ze sobą kojarzone z kuchnią włoską składniki, aby stworzyć proste i smaczne potrawy. Emiliano opowiada Smakoszom o swojej książce i włoskiej Wielkanocy.
Gotowanie według włoskiej filozofii kuchni
Co było inspiracją do powstania książki “Mieszu mieszu”?
Od paru lat publikuję sporo przepisów online, w kanałach social media Włoskiej Akademii Kulinarnej. Zauważyłem, że mój sposób gotowania – nie szefa kuchni według tradycyjnej definicji – ale pasjonata kulinariów, który po powrocie do domu ma około pół godziny na przygotowanie np. kolacji – przyciąga ludzi. Okazało się, że moje publikacje w mediach społecznościowych tak dobrze działały, że dostałem propozycję napisania książki.
Czym właściwie jest włoska filozofia kuchni?
We Włoszech jest 20 regionów, 100 prowincji, oraz 4500 lub może więcej, małych miasteczek. Każda włoska rodzina ma swoje przepisy. Rozmowa o tradycyjnych włoskich potrawach jest w zasadzie niemożliwa. Ten kto mówi “ja mam oryginalny przepis”, ten mija się z prawdą. Każdy dom ma swoje oryginalne przepisy. Ale tym, co łączy Włochów jest filozofia kuchni np. to, że używamy produktów sezonowych i łączymy je w określony sposób. Na przykład nigdzie nie znajdziemy miejsca, gdzie do sosu z makaronem dodamy kurczaka. To robią tylko restauracje poza granicami Włoch. Nie bardzo lubimy też mieszania smaków np. słodkiego, słonego i pikantnego. Włochów łączy jednak miłość do makaronów i do wszystkiego co jest sezonowe i śródziemnomorskie.
Smaki włoskiej Wielkanocy
Jakie potrawy królują we Włoszech na Wielkanoc?
Jak mówiłem, każdy włoski dom, każda rodzina ma swoje oryginalne przepisy. Trudno więc powiedzieć, co – ogólnie – podaje się we Włoszech na Wielkanoc. Każdy region ma swoje tradycje. Jeżeli miałbym wskazać, co jest najbardziej popularnym włoskim daniem wielkanocnym, byłaby to robiona na różne sposoby jagnięcina. Prawie zawsze na Wielkanoc zaczyna się też sezon na karczochy. Jada się również jajka, ale nie tak dużo jak w Polsce.
A co Pan podaje na swój wielkanocny stół?
Zależy, gdzie jestem. Teraz wracam na Wielkanoc do Włoch. Jeśli będą już młode karczochy, to na pewno podam je pokrojone surowe z krewetkami. Taką sałatkę poleję dobrą oliwą extra virgine. To doskonała przystawka, po niej podaję jagnięcinę i… jeszcze raz karczochy!
Polska Wielkanoc okiem Włocha
Emiliano Castagana jest właścicielem studia kulinarnego Włoska Akademia Kulinarna oraz wiceprezesem Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce. W listopadzie 2023 roku ukazała się jego pierwsza książka z przepisami “Mieszu mieszu. Co ugotuje Makaroniarz”. Więcej na jej temat przeczytacie w tym artykule .