Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Ten farsz do gołąbków jest 100 razy lepszy, musisz spróbować
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.03.2024 17:28

Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Ten farsz do gołąbków jest 100 razy lepszy, musisz spróbować

gołąbki
Fot. Canva/dulezidar

Wypróbuj ten farsz do gołąbków, a gwarantuję ci, że już nigdy nie wrócisz do ryżu i mielonego mięsa. Jest wyśmienity, a w dodatku zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis i zaskocz swoją rodzinę. Będą najedzeni i zadowoleni. 

Ryż i mięso to przeszłość

Uwielbiam gołąbki i wiem też, że po jakimś czasie te z klasycznym farszem mogą się przejeść. Ryż i mielone mięso to smaczne i bardzo sycące składniki, ale warto chociaż na chwilę o nich zapomnieć. Zaufaj mi i zrób je znacznie z lepszym farszem. 

Biała kiełbasa to zdecydowanie smaczniejsza alternatywa dla mięsa mielonego. Szczególnie w połączeniu z innymi składnikami. Listę wszystkich potrzebnych produktów oraz przepis znajdziesz poniżej.

biała kiełabasa.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Żaden żurek, żaden barszcz biały. Na Wielkanoc podam tę zupę, co roku każdy ją zachwala

Co będzie ci potrzebne?

Oprócz wspomnianej już białej kiełbasy i kapusty będziesz potrzebowała produktów, które znajdują się na liście poniżej. Nie są drogie i nie ma też ich zbyt wiele. Pomimo nowego farszu gołąbki wciąż pozostaną tanim daniem, dostępnym dla wszystkich. Sprawdź, co ci będzie potrzebne i zaczynamy. 

Składniki:

  • 600 g surowej białej kiełbasy
  • 1 główka kapusty
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól

 

Przepis na gołąbki

Z kapusty delikatnie oderwij liście. Umyj je i sparz we wrzątku. Cebulę obierz i posiekaj w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Surowe mięso z kiełbasy wyciągnij z flaka i podsmaż razem z cebulą. Dopraw pieprzem, solą oraz zmiażdżone ziela angielskie. Wymieszaj razem składniki. Podsmaż przez chwilę.

Następnie farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj jak klasyczne gołąbki. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut i gotowe. Gołąbki możesz podawać z sosem śmietanowo-koperkowym. Sprawdź komunikat Biedronki oraz dowiedz się, jak zrobić sałatkę lepszą niż jarzynową

ka pusta.jpg
Fot. Canva/Naked King