Kulebiak ziemniaczany z kapustą. Boski dodatek do wigilijnego barszczu
Bez wyrabiania, bez drożdży, bez ciasta francuskiego. Kulebiak ziemniaczany jest prosty w przygotowaniu i pełen smaku. Masę ziemniaczaną przełóż aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Całość posyp kminkiem i wstaw do piekarnika. Efekt zachwyci każdego.
Wigilijny barszcz podajemy z uszkami, pasztecikami, krokietami lub z kulebiakiem. Tradycyjny kulebiak przyrządza się z ciasta drożdżowego. Ciasto można zamienić na ciasto francuskie, żeby przyspieszyć przygotowywanie. Polecam wypróbować jeszcze inną opcję kultowego dodatku do barszczu. Kulebiak ziemniaczany posmakuje całej rodzinie.
Kulebiak ziemniaczany jest wyśmienitą potrawą wigilijną. Masa ziemniaczana zapieczona razem z aromatycznym farszem smakuje rewelacyjnie. Ziemniaki dopraw solą i gałką muszkatołową. Będą smakować jeszcze lepiej. Farsz przygotuj w nieco inny sposób, będzie przepyszny.
Niektórzy kiszoną kapustę gotują bez żadnych dodatków. Kapustę ugotuj z dodatkiem wody po gotowaniu grzybów, listkami laurowymi i ziarnami jałowca. Dzięki tym dodatkom nadzienie do kulebiaka będzie bardzo aromatyczne. Ciasto przed pieczeniem oprósz kminkiem. Przyprawa doskonale łączy się z resztą składników.
Kulebiak ziemniaczany z kapustą i grzybami. Pyszny dodatek do wigilijnego barszczu
Składniki na ciasto ziemniaczane:
-
1 kg ziemniaków
-
2 jajka
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
sól
-
kminek
Składniki na farsz:
-
500 g kiszonej kapusty
-
duża cebula
-
2 liście laurowe
-
2 ziarna jałowca
-
garść suszonych grzybów
-
jajko
-
masło klarowane
-
sól, pieprz
-
2 łyżki bułki tartej
Tradycyjny kulebiak w nowej odsłonie. Prosty i bez zawijania
Grzyby zalej 2 szklankami gorącej wody i odstaw na 20 minut. Następnie gotuj je do miękkości, odcedź i pokrój w paski. Nie wylewaj wody po gotowaniu grzybów. Kapustę przełóż do garnka z grubym dnem.
Wlej 2 szklanki wody, wodę z moczenia grzybów, dodaj liście laurowe, jałowiec i gotuj pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, odparuj, przeciśnij przez praskę i odstaw. Cebulę obierz i zeszklij na maśle klarowanym. Ugotowaną kapustę odcedź i przełóż na większą patelnię.
Dodaj suszone grzyby, cebulę i smaż kilka minut, do całkowitego odparowania wody. Farsz przełóż do miski, ostudź. Do ziemniaków dodaj mąkę, sól, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość szybko wyrób do uzyskania jednolitej masy.
Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wbij jajko, wsyp bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. 3/4 masy ziemniaczanej wyłóż dno i boki formy. Nałóż farsz i rozprowadź go równomiernie.
Pozostałą masę ziemniaczaną rozwałkuj i przykryj farsz. Wierzch oprósz kminkiem. Kulebiak wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z opcją grzania góra-dół, piecz 40-50 minut.
Na Wigilię przygotuj również smażonego karpia w czosnkowej marynacie . Ryba zachwyca smakiem. Na deser gorąco polecam makowiec według przepisu Magdy Gessler . Restauratorka do masy makowej dodaje aromatyczny składnik.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na aromatyczne, korzenne śledzie. Prostszych i smaczniejszych nie jadłeś
-
Niezwykła wersja pierogów wigilijnych. W środku znajdziecie aromatyczny specjał. Ślinka cieknie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama