Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przed panierowaniem natrzyj każdy kawałek karpia 1 składnikiem. Najlepsze kucharki zawsze tak robią
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.12.2022 11:28

Przed panierowaniem natrzyj każdy kawałek karpia 1 składnikiem. Najlepsze kucharki zawsze tak robią

Przed panierowaniem porządnie natrzyj każdy kawałek karpia. Najlepsze kucharki zawsze tak robią
canva/fotosr

Na Wigilię przygotuj smażonego karpia w czosnku. Ryba moczona w mleku i aromatycznej marynacie jest niezwykle soczysta, delikatna i pełna aromatu. Karpia smaż na maśle klarowanym, a zyska jeszcze lepszy smak. Poznaj prosty przepis na wyśmienite danie wigilijne.

Smażony karp w czosnku jest daniem, które przygotowuję co roku na Wigilię. Dzwonki lub filety z ryby marynuję w soku z cytryny i ząbkach czosnku. Karpia panieruję wyłącznie w mące krupczatce. Zrezygnuj z tradycyjnej panierki z jajka i bułki tartej. Ryba obtoczona w mące w jest o wiele smaczniejsza i delikatniejsza.

Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie karpia przed marynowaniem. Ryba ma intensywny smak i zapach mułu. Jest na jednak prosty sposób. Karpia moczę w zimnym mleku i wstawiam do lodówki na całą noc. Marynata również dobrze poradzi sobie z mocnym zapachem, a smażony karp w czosnku jest niezwykle aromatyczny.

Po filetowaniu i czyszczeniu karpia nie wyrzucam głowy i ogona. Przygotuję z nich wyśmienity wywar na wigilijną zupę rybną. Zupa z karpia jest jedną z tradycyjnych potraw. Kawałki karpia smażę na maśle klarowanym, który dodaje smaku i aromatu. Możesz wykorzystać również olej rzepakowy, koniecznie mocno rozgrzany, żeby ryba nie chłonęła tłuszczu.

Wyśmienity karp smażony. Sekretem jest marynata i panierka

Składniki:

  • karp

  • mleko

  • cytryna

  • 4 ząbki czosnku

  • mąka krupczatka

  • sól, pieprz

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Karp w czosnkowej marynacie. Wigilijne danie w nowej odsłonie

Karpia wypatrosz, podziel na dzwonki lub przygotuj filety. Kawałki ryby przełóż do miski, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia karpia dokładnie osusz i każdy kawałek solidnie skrop sokiem z cytryny.

Natrzyj przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i oprósz solą i pieprzem. Rybę przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie każdy kawałek karpia panieruj w mące krupczatce i smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, smacznego.

Z karpia przygotujesz również wyśmienite kotlety według przepisu Karola Okrasy. Pomysł na wigilijne danie? Kultowy karp w galarecie. Cała rodzina będzie zachwycona postnymi potrawami.

karp smażony
canva/zi3000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: