Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykła wersja pierogów wigilijnych. W środku znajdziecie aromatyczny specjał. Ślinka cieknie

Niezwykła wersja pierogów wigilijnych. W środku znajdziecie aromatyczny specjał. Ślinka cieknie

pierogi
canva/MagMos

Pierogi ze śliwką suszoną będą idealną propozycją dla amatorów wigilijnych słodkości. Delikatne ciasto z mięciutką, lekko słodką śliwką posmakuje każdemu. Przygotowanie jest nadzwyczaj proste, bo farszu nie trzeba jakoś specjalnie przygotowywać. Musicie spróbować.

Śliwki suszone są jednym z obowiązkowych składników potraw wigilijnych. O wiele częściej spotkać je jednak można w deserach niż w daniach podawanych podczas kolacji. Warto zrobić wyjątek i zamknąć je w miękkim cieście pierogowym. W tej wersji smakują znakomicie.

Przepis na pyszne pierogi z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 10 ml oleju rzepakowego

  • ciepła woda

  • 300 g śliwek suszonych bez pestek

Do podania (opcja):

Jak zrobić pierogi z suszonymi śliwkami? Posty przepis na wigilijny specjał

Zaczynamy od opłukania i zalania suszonych śliwek wrzątkiem. Po chwili odsączamy je. Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę pszenną i formujemy w niej dołek. Wlewamy do niego olej, po czym stopniowo dodajemy wodę, jednocześnie mieszając składniki.

Zagniatamy ciasto do czasu, aż przestanie kleić się do rąk. Odkładamy na kwadrans, po czym przystępujemy do rozwałkowywania i wycinania krążków. W każdym z nich umieszczamy po jednej większej śliwce lub 2 małe.

Gotujemy w lekko osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy polane stopionym masłem i oprószone cynamonem lub przyprawą do piernika. Możemy też po prostu polać je miodem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na słodkie, wigilijne dania. Szczególnie polecamy znakomite pierogi z makiem. Wypróbujcie też sprawdzony sposób na pyszną kutię.

Pierogi z suszonymi śliwkami są pyszne
canva/MagMos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: