Kulinarne zastosowania naci marchewki
Marchew często gości w naszych potrawach. Ciężko wyobrazić sobie bez niej, chociażby kultowy rosół. Zazwyczaj smakosze skupiają się głównie na samym korzeniu. Okazuje się, że nać marchwi również można wykorzystać w ciekawy sposób. Z łatwością przygotujesz z niej wyborne pesto.
Smakowita marchew jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nią regularnie. Mało kto spodziewałby się, że nawet natka marchewki jest przydatna w kulinariach.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Marchew w niekonwencjonalnym wydaniu
Nie da się ukryć, że marchew zajmuje szczególne miejsce w kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kiszoną odsłonę tego wyjątkowego warzywa . Dziś pod lupę weźmiemy nać. Ten element marchwi jest często traktowany jako bezwartościowy odpadek. Jednak nawet ona ma swoje zalety.
Nać marchwi zawiera cenne składniki odżywcze. Mowa między innymi o przeciwutleniaczach, związkach fenolowych, karotenoidach, witaminie K, witaminie C, magnezie oraz potasie . Oczywiści najlepiej sprawdzają się młode liście marchwi.
Zielona część marchwi nadaje się jako dodatek do sałatek oraz koktajli. Niepozorne liście można z łatwością przekształcić w przepyszne pesto . Po zmieszaniu go z makaronem otrzymamy ekspresowy obiad. Co będzie nam potrzebne do przygotowania niecodziennego pesto?
-
nać marchwi
-
40 g pestek słonecznika
-
4 ząbki czosnku
-
10 g płatków drożdżowych nieaktywnych
-
sok z cytryny
-
oliwa
-
sól
-
pieprz
Przepis na pesto z natki marchewki
Na początku nać marchwi starannie myjemy. Musimy pozbyć się drobinek ziemi i piasku. Tak przygotowane liście umieszczamy w blenderze razem z pozostałymi składnikami . Całość rozdrabniamy.
W takcie blendowania stopniowo dodajemy oliwę. Wszystkie składniki powinny osiągnąć konsystencję typową dla pesto. Kiedy już to nastąpi, mieszankę doprawiamy przyprawami. Gotowe pesto z natki marchwi umieszczamy w słoiczkach.
Wierzch pesto oblewamy oliwą. Dzięki temu nasz wyrób dłużej zachowa świeżość. Smakołyk znakomicie sprawdza się w roli dodatku do pieczywa i makaronu. Możemy go również wzbogacić o suszone pomidory. Godny uwagi jest również przepis na pieczoną marchew z masłem orzechowym .
Canva / Oleksandr Prokopenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ervegan; Zdrowe Pasje