Marchewka
Kadr z kanału Tysiąc Talerzy udostępnionego na portalu youtube.com

Prawdziwa bomba witaminowa. Kiszona marchewka z imbirem zachwyca nie tylko smakiem

Marchewka kiszona to jeden ze sposobów podania tego drogocennego warzywa. Przygotowana razem z innymi składnikami prozdrowotnymi, tworzy prawdziwą bombę witaminową. Podajemy przepis na prostą kiszonkę, która zachwyci smakiem, ale i właściwościami, z których będziemy mogli korzystać przez cały rok.

Marchew kiszona to rewelacyjna alternatywa dla kiszonej kapusty, ogórków czy buraków. Jak wiemy, kisić możemy również paprykę, pomidory czy nawet cytrynę. Kiszona marchewka charakteryzuje się słodkim i delikatnym smakiem, który odpowiada nawet dzieciom.

Przepis na marchewkę kiszoną zachwyca nie tylko smakiem, ale również ilością drogocennych składników, które pozwolą nam zadbać o prawidłową kondycję zdrowotną. Jak się okazuje, w aptece możemy zaopatrzyć się w suplementy z dodatkiem kwasu mlekowego. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby stworzyć w kuchni własne, naturalne lekarstwo, które będzie służyło jako rewelacyjny dodatek do posiłków.

Marchewka oraz jej właściwości

O właściwościach zdrowotnych marchewki mówi się od lat. Zawarte w niej witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze sprawiają, że to jedno z najbardziej drogocennych warzyw, które ma wpływ na pracę naszego organizmu. To nie tylko źródło beta-karotenu, ale również witaminy A, B, C, E oraz K. Marchew wspomaga naszą odporność.

Imbir oraz jego właściwości

Imbir za to jest przyprawą, która sprawdza się nie tylko w kuchni, ale i w medycynie naturalnej czy kosmetyce. Korzeń imbiru zawiera w sobie mnóstwo leczniczych substancji, które sprawdzają się jako składniki do tworzenia naparów, olejków, syropów czy przeciwzapalnych preparatów.

Jego działanie jest również przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości górnych dróg oddechowych. Jeśli rozpoznajemy u siebie pierwsze oznaki przeziębienia lub grypy, nie ma lepszego sposobu na domowe leczenie niż imbir. W połączeniu z kilkoma innymi produktami będzie miał on nieocenione wartości odżywcze oraz wpływ na naszą kondycję zdrowotną.

Przepis na kiszoną marchew z imbirem

Składniki:

  • 2-3 kg marchwi
  • pół główki czosnku
  • 8 listków laurowych
  • kawałek imbiru
  • kawałek chrzanu
  • sól - 1 płaska łyżka na półtora litra wody
  • woda mineralna
  • kilka łyżek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych lub skórka z 1 kromki czarnego chleba na zakwasie
  • 1 cebula pocięta w talarki lub przecięta na cztery
  • koper

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania marchewki i pokrojenia jej w plasterki. Następnie sięgamy po cebulę i kroimy ją na ćwiartki lub w grube plastry. Główkę czosnku kroimy na pół w poprzek.

Wszystkie przygotowane warzywa przekładamy do garnka. Plastry marchwi zalewamy zimną wodą, dodajemy sok z kapusty lub ogórków. Ewentualnie możemy zamienić sok na skórkę od chleba. Następnym krokiem jest dodanie do całej mieszanki startera do kiszonek, który można kupić w sklepie.

Nie jest to jednak element konieczny, a możemy skupić się jedynie na dodaniu liści laurowych, chrzanu, imbiru w plasterkach, kopru oraz soli. Całość dokładnie mieszany. Od wierzchu dociskamy marchewki do dna. Wszystkie plasterki powinny być poniżej zalewy, żeby nie zaczęły pleśnieć.

Cały garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas od trzech do pięciu dni. Jeśli jest chłodniej, możemy pozostawić garnek nawet na dziesięć dni. Codziennie dociskamy bardziej naszą pokrojoną marchew, żeby ją odgazować.

Po upływie ustalonych dni smakujemy naszego soku. Jeśli odpowiada nam smakiem, przekładamy marchew do słoików i zalewamy sokiem z kiszenia. Tak przygotowane kiszonki szczelnie zamykamy i trzymamy w lodówce. To idealna opcja na napój, ale i przekąskę, ponieważ woda z kiszonej marchwi ma ogromne właściwości zdrowotne.

Zdjęcie wykorzystane do artykułu pochodzi z filmu Kiszona marchewka na kanale Tysiąc Przepisów na platformie YouTube, gdzie można znaleźć podobny przepis.

Źródło: olgasmile.com; medonet.pl;

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł