Prawdziwa bomba witaminowa. Kiszona marchewka z imbirem zachwyca nie tylko smakiem
Marchew kiszona to rewelacyjna alternatywa dla kiszonej kapusty, ogórków czy buraków. Jak wiemy, kisić możemy również paprykę, pomidory czy nawet cytrynę. Kiszona marchewka charakteryzuje się słodkim i delikatnym smakiem, który odpowiada nawet dzieciom.
Przepis na marchewkę kiszoną zachwyca nie tylko smakiem, ale również ilością drogocennych składników, które pozwolą nam zadbać o prawidłową kondycję zdrowotną. Jak się okazuje, w aptece możemy zaopatrzyć się w suplementy z dodatkiem kwasu mlekowego. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby stworzyć w kuchni własne, naturalne lekarstwo, które będzie służyło jako rewelacyjny dodatek do posiłków.
Marchewka oraz jej właściwości
O właściwościach zdrowotnych marchewki mówi się od lat. Zawarte w niej witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze sprawiają, że to jedno z najbardziej drogocennych warzyw, które ma wpływ na pracę naszego organizmu. To nie tylko źródło beta-karotenu, ale również witaminy A, B, C, E oraz K. Marchew wspomaga naszą odporność.
Imbir oraz jego właściwości
Imbir za to jest przyprawą, która sprawdza się nie tylko w kuchni, ale i w medycynie naturalnej czy kosmetyce. Korzeń imbiru zawiera w sobie mnóstwo leczniczych substancji, które sprawdzają się jako składniki do tworzenia naparów, olejków, syropów czy przeciwzapalnych preparatów.
Jego działanie jest również przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości górnych dróg oddechowych. Jeśli rozpoznajemy u siebie pierwsze oznaki przeziębienia lub grypy, nie ma lepszego sposobu na domowe leczenie niż imbir. W połączeniu z kilkoma innymi produktami będzie miał on nieocenione wartości odżywcze oraz wpływ na naszą kondycję zdrowotną.
Przepis na kiszoną marchew z imbirem
Składniki:
2-3 kg marchwi
pół główki czosnku
8 listków laurowych
kawałek imbiru
kawałek chrzanu
sól - 1 płaska łyżka na półtora litra wody
woda mineralna
kilka łyżek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych lub skórka z 1 kromki czarnego chleba na zakwasie
1 cebula pocięta w talarki lub przecięta na cztery
koper