Kultowa sałatka grecka. Tajnym składnikiem są czarne oliwki
Sałatka grecka jest rewelacyjnym pomysłem na lunch, kolację, a także jako dodatek do potraw z grilla. Lekka, kolorowa, pełna smaku i niepowtarzalnego aromatu suszonych ziół i oliwy, posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Poznaj przepis na kultową sałatkę grecką, każdy będzie prosił o dokładkę.
Danie rodem ze słonecznej Grecji przygotujesz błyskawicznie, a zachwyci swoim smakiem absolutnie wszystkich. Świeże warzywa, czarne, aromatyczne oliwki, słony ser feta, oliwa z oliwek i suszone zioła to genialne połączenie, które pasuje do wielu potraw.
Sałatkę grecką przygotowuję do dań w grilla. Karkówka w miodowo- musztardowej marynacie i szaszłyki smakują wyśmienicie podane z lekkim dodatkiem. Sałatka świetnie uzupełnia również smak baraniny, tworząc bardzo aromatyczne i smaczne danie na specjalne okazje.
Grecka sałatka będzie najlepsza, kiedy wykorzystasz do niej oryginalny ser feta. Sery, które oznaczone są, jako ser kanapkowy lub ser typu greckiego, nie są prawdziwą fetą. Grecki, oryginalny ser ma idealnie wyważony smak i przygotowany jest z mieszanki mleka krowiego i koziego.
Przepis na kultową sałatkę grecką
Składniki na 4 porcje:
-
250 g sera feta
-
2 duże, słodkie pomidory
-
duży ogórek zielony
-
papryka czerwona
-
pół czerwonej cebuli
-
pół szklanki czarnych oliwek
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
3 łyżeczki suszonego oregano
-
łyżeczka suszonej bazylii
-
pieprz
Jak zrobić kultową sałatkę grecką?
Pomidory, ogórka i paprykę pokrój w kostkę, przełóż do miski. Pokrój również czerwoną cebulę i dodaj do reszty składników razem z oliwkami odsączonymi z wody, wymieszaj.
Oliwę wymieszaj z suszonym oregano i bazylią i wlej do sałatki, dodaj również pokrojony w kostkę grecki ser feta, oprósz pieprzem mielonym i dokładnie wymieszaj, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku.com