Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Karkówka na grilla w marynacie z musztardy i miodu. Idealny specjał na weekendowe grillowanie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.05.2022 14:18

Karkówka na grilla w marynacie z musztardy i miodu. Idealny specjał na weekendowe grillowanie

Karkówka na grilla w marynacie z musztardy i miodu. Idealny specjał na weekendowe grillowanie
canva/wideonet

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla, które zachwyci każdego mięsożercę, koniecznie przygotuj karkówkę w marynacie z musztardy i miodu. Wieprzowina będzie idealnie soczysta i delikatna, nikt jej się nie oprze.

Grillowanie to już nasz sport narodowy. Wszyscy z utęsknieniem czekamy na pierwsze dni maja, kiedy coraz cieplejsze, słoneczne dni aż się proszą o spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy stołach obficie zastawionych różnymi potrawami z grilla.

Kiełbasa, kaszanka, filety z kurczaka w marynacie, boczek zawijany, szaszłyki, karkówka to mięsa, które najchętniej wybieramy do grillowania. Nic dziwnego, są przepyszne. Jedną z moich ulubionych potraw jest właśnie karczek w marynacie z musztardy i miodu.

Marynowane przez całą noc mięso jest doskonałe, wszystko za sprawą musztardy, w której znajduje się ocet. Produkt zmiękcza struktury twardego mięsa i sprawia, że karkówka staje się doskonale delikatnym i soczystym mięsem.

Mięso zwykle podaję w towarzystwie sałatki greckiej lub innej, lekkiej sałatki ze świeżych warzyw. Bardzo często grilluję również bakłażana, cukinię i pieczarki, w połączeniu z grillowanym mięsem smakują doskonale.

Karkówka z grilla w marynacie z musztardy i miodu

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kawałki karczku wieprzowego

  • 3 łyżki musztardy sarepskiej

  • 2 łyżki płynnego miodu

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • pieprz, sól

  • papryka słodka mielona

Jak przygotować karkówkę na grilla w marynacie?

Mięso umyj i osusz. W mniejszym naczyniu wymieszaj musztardę, miód, oliwę i paprykę mieloną, następnie dokładnie obtocz mięso w marynacie i wstaw w zamkniętym pojemniku do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia mięso wyjmij z pojemnika na około 30 minut przed grillowaniem, aby się zagrzało w temperaturze pokojowej. Karkówkę oprósz delikatnie solą, pieprzem i grilluj, smacznego.

Musztarda i nasiona gorczycy

Źródło zdjęcia: canva/ jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl