Smakosze.pl
Karkówka na grilla w marynacie z musztardy i miodu. Idealny specjał na weekendowe grillowanie

canva/wideonet

Karkówka na grilla w marynacie z musztardy i miodu. Idealny specjał na weekendowe grillowanie

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla, które zachwyci każdego mięsożercę, koniecznie przygotuj karkówkę w marynacie z musztardy i miodu. Wieprzowina będzie idealnie soczysta i delikatna, nikt jej się nie oprze.

Grillowanie to już nasz sport narodowy. Wszyscy z utęsknieniem czekamy na pierwsze dni maja, kiedy coraz cieplejsze, słoneczne dni aż się proszą o spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy stołach obficie zastawionych różnymi potrawami z grilla.

Postne kotlety z kaszy

Postne kotlety z kaszy gryczanej i twarogu - Tani i prosty obiad. W sam raz na piątek

CZYTAJ DALEJ

Kiełbasa, kaszanka, filety z kurczaka w marynacie, boczek zawijany, szaszłyki, karkówka to mięsa, które najchętniej wybieramy do grillowania. Nic dziwnego, są przepyszne. Jedną z moich ulubionych potraw jest właśnie karczek w marynacie z musztardy i miodu.

Marynowane przez całą noc mięso jest doskonałe, wszystko za sprawą musztardy, w której znajduje się ocet. Produkt zmiękcza struktury twardego mięsa i sprawia, że karkówka staje się doskonale delikatnym i soczystym mięsem.

Mięso zwykle podaję w towarzystwie sałatki greckiej lub innej, lekkiej sałatki ze świeżych warzyw. Bardzo często grilluję również bakłażana, cukinię i pieczarki, w połączeniu z grillowanym mięsem smakują doskonale.

Karkówka z grilla w marynacie z musztardy i miodu

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kawałki karczku wieprzowego

  • 3 łyżki musztardy sarepskiej

  • 2 łyżki płynnego miodu

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • pieprz, sól

  • papryka słodka mielona

Jak przygotować karkówkę na grilla w marynacie?

Mięso umyj i osusz. W mniejszym naczyniu wymieszaj musztardę, miód, oliwę i paprykę mieloną, następnie dokładnie obtocz mięso w marynacie i wstaw w zamkniętym pojemniku do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia mięso wyjmij z pojemnika na około 30 minut przed grillowaniem, aby się zagrzało w temperaturze pokojowej. Karkówkę oprósz delikatnie solą, pieprzem i grilluj, smacznego.

Musztarda i nasiona gorczycy

Źródło zdjęcia: canva/ jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >