Kultowa surówka w chińskim stylu od Ewy Wachowicz. Smaczna klasyka
Co podać do obiadu? Może zadowoli was kultowa surówka w chińskim stylu od Ewy Wachowicz? Ta smaczna klasyka nabiera niezwykłego smaku, dzięki oszałamiającemu sosowi, który przyrządza znana producentka. Jesteśmy przekonani, że będzie to prawdziwy hit na waszym stole.
Surówki z białej kapusty są tanie, proste i pasują do wielu dań. Niezwykle znana jest sałatka coleslaw, ale popularnością nie ustępuje jej surówka w chińskim stylu. Ta druga zachwyca słodko-kwaśnym smakiem, który zyskuje dzięki prostej zalewie.
Kultowa surówka w chińskim stylu od Ewy Wachowicz
Składniki:
-
pół niedużej główki białej kapusty
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
2 łyżki cukru
-
1/3 łyżeczki soli
-
2 łyżki octu
-
2 łyżki oleju
Przygotowanie surówki
Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych lub średnich oczkach. Rozdrobnione warzywa przełóż do salaterki, wymieszaj.
Do rondelka wsyp cukier i sól, dodaj też ocet i olej. Całość podgrzewaj, aż sól i cukier się rozpuszczą, a zalewa się zagotuje.
Gorącą zalewą zalej warzywa. Całość dokładnie wymieszaj. Surówkę wystudź, a potem wstaw do lodówki na kilka godzin, by jej składniki dobrze się przegryzły i by kapusta zmiękła.
Wskazówka:
Przed podaniem do surówki można dodać posiekaną natkę pietruszki lub jeśli ktoś woli orientalne smaki — świeżą kolendrę.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z kalarepki , a także na surówkę babci Jadzi .
Źródło zdjęcia: canva/fpwing Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wiekowa receptura na konfiturę z róży. Przepis pochodzi z 1937 roku
-
Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu
-
Jak gotować fasolę, żeby nie mieć wzdęć? Wystarczą 2 proste kroki
Źródło: gotujzcukiereczkiem