Smakosze.pl Przepisy Kultowa surówka w chińskim stylu od Ewy Wachowicz. Smaczna klasyka
Pawel Wodzynski/East News, canva/Изображения пользователя Svetlana Monyakova

Kultowa surówka w chińskim stylu od Ewy Wachowicz. Smaczna klasyka

21 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co podać do obiadu? Może zadowoli was kultowa surówka w chińskim stylu od Ewy Wachowicz? Ta smaczna klasyka nabiera niezwykłego smaku, dzięki oszałamiającemu sosowi, który przyrządza znana producentka. Jesteśmy przekonani, że będzie to prawdziwy hit na waszym stole.

Surówki z białej kapusty są tanie, proste i pasują do wielu dań. Niezwykle znana jest sałatka coleslaw, ale popularnością nie ustępuje jej surówka w chińskim stylu. Ta druga zachwyca słodko-kwaśnym smakiem, który zyskuje dzięki prostej zalewie.

Kultowa surówka w chińskim stylu od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • pół niedużej główki białej kapusty

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 2 łyżki cukru

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 2 łyżki octu

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie surówki

Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych lub średnich oczkach. Rozdrobnione warzywa przełóż do salaterki, wymieszaj.

Do rondelka wsyp cukier i sól, dodaj też ocet i olej. Całość podgrzewaj, aż sól i cukier się rozpuszczą, a zalewa się zagotuje.

Gorącą zalewą zalej warzywa. Całość dokładnie wymieszaj. Surówkę wystudź, a potem wstaw do lodówki na kilka godzin, by jej składniki dobrze się przegryzły i by kapusta zmiękła.

Wskazówka:

Przed podaniem do surówki można dodać posiekaną natkę pietruszki lub jeśli ktoś woli orientalne smaki — świeżą kolendrę.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z kalarepki , a także na surówkę babci Jadzi .

kapusta
kapusta

Źródło zdjęcia: canva/fpwing Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzcukiereczkiem

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy