Prosta, pyszna i chrupiąca surówka babci Jadzi. Doskonałe połączenie
Nie macie pomysłu, co podać do obiadu? Może przygotujecie prostą, pyszną i chrupiącą surówkę babci Jadzi? Stanowi ona doskonałe połączenie kilku warzyw. Jak ją zrobić? Zetrzyjcie marchewkę i kiszone ogórki i dodajcie je do poszatkowanej kapusty. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze współgrają ze sobą te składniki.
Codzienne przygotowywanie obiadu i wymyślanie do niego surówki to niełatwa sprawa. Każdemu może się znudzić i zabraknąć pomysłów. Dlatego przychodzimy wam z pomocą i podrzucamy przepis na ciekawą w smaku sałatkę. Będzie ona pasować do większości dań obiadowych, bo doskonale łączy w sobie wszystkie smaki.
Prosta, pyszna i chrupiąca surówka babci Jadzi
Składniki:
1/4 główki białej kapusty
2 ogórki kiszone
1 marchewka
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
szczypiorek
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie surówki
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp do salaterki.
Ogórki zetrzyj na dużych oczkach. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
Do kapusty dodaj rozdrobnione składniki. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz cukrem, solą i pieprzem. Polej olejem, wymieszaj.
Wskazówka:
Do surówki, zamiast szczypiorku możesz dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Zielenina nie tylko poprawi wygląd całości, ale też doda jej smaku i wzbogaci ją w witaminy.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy.
Źródło zdjęcia: canva/tamayalper
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zupa cygańska z kiełbasą o wyrazistym smaku. Pyszne drugie danie
Wiosenna sałatka o orzeźwiającym smaku ze szczawiem i rodzynkami. Prosty przepis
Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Nie do odróżnienia od schabowych
Źródło: smaker