Kultowe kluski leniwe od babci Basi z niezwykłym dodatkiem. Wyjątkowy składnik nadaje im niezrównanej faktury
Poznajcie przepis na kultowe kluski leniwe od babci Basi. Mają niezwykły dodatek, który nadaje im niezrównanej faktury. Jest nim proszek budyniowy, zwiększający sprężystość i delikatność klusek. Leniwe polane masłem lub sosem owocowym są doskonałe na podwieczorek lub lekki obiad.
Pierogi, czy też kluski leniwe swą nazwę zawdzięczają prostocie przygotowania. Składają się z tych samych składników, co pierogi z serem, a więc z mąki, twarogu i jajek. Jednak nie trzeba oddzielnie robić ciasta i farszu, a potem nadziewać pierogów. Wszystkie składniki zagniata się razem i formuje z nich kluski.
Kluski leniwe można serwować jako dość pożywny deser lub lekki obiad. Zwolennicy słodkiego, bezmięsnego dania z pewnością znajdą się wśród najmłodszych. Jednak leniwe są na tyle smaczne, że będą się nimi zajadać wszyscy.
Przepis babci Basi na kluski leniwe
Składniki:
-
50 dag twarogu tłustego lub półtłustego
-
3 jajka
-
1 szklanka mąki pszennej
-
3 łyżki proszku budyniowego (budyniu waniliowego lub śmietankowego)
-
1 łyżka cukru waniliowego
-
sól
Przygotowanie klusek leniwych
Twaróg wytłucz kuchennym tłuczkiem lub zmiksuj blenderem czy zwykłym mikserem. Dodaj do niego żółtka, proszek budyniowy i cukier waniliowy. Zblenduj lub wymieszaj na jednolitą masę.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę, całość wymieszaj, a potem przełóż na stolnicę i zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto na kluski leniwe podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałek, lekko podsypując go mąką. Spłaszcz go, a potem pokrój na kluski.
W garnku zagotuj sporą ilość wody, posól ją i zmniejsz ogień. Włóż do niej kluski leniwe, zamieszaj i gotuj je, aż wypłyną na powierzchnię.
Kluski wyjmij łyżką cedzakową na talerz. Podawaj np. polane stopionym masłem i posypane cukrem, polej tartą bułką zrumienioną na maśle lub polej zmiksowanymi owocami. Na naszej stronie znajdziesz też przepis Ani Starmach na pierogi leniwe , a także recepturę na leniwe z serka homogenizowanego .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę
-
Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
-
Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
Źródło: basjulowepasje.blogspot, przyslijprzepis