Smakosze.pl

canva/teine

Kluseczki leniwe z serka homogenizowanego. Delikatne i pyszne danie dla każdego

8 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kluski leniwe lubi chyba każdy. Tradycyjnie przygotowuje się je z twarogu. Jeśli go akurat nie macie — nic straconego. Serek homogenizowany także się sprawdzi, a kluseczki wyjdą tak delikatne, że będą rozpływać się w ustach. Spróbujcie koniecznie.

Po kluski sięga wielu smakoszy. Wytrawne czy słodkie zawsze są pyszne, gdy nie wyjdą zbyt twarde. Po smacznej recepturze na cepeliny z mięsem czy delikatne kopytka przyszedł czas na słodką odsłonę leniwych. Waniliowy serek homogenizowany nada specjałowi wyjątkowego aromatu i lekkości. Spróbujecie?

Przepis na delikatne kluseczki leniwe z serka

Składniki:
  • 200 g homogenizowanego serka waniliowego

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajo

  • szczypta soli

Do podania:
  • 1 szklanka jogurtu

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Serek przenosimy do miski i łączymy go z mąką. Wbijamy jajo, a następnie całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Nie powinna ona być zbyt gęsta, by kluski nie wyszły zbyt twarde.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Łyżką formujemy kluski i umieszczamy je we wrzącym płynie. Gotujemy około 2 minut i wykładamy na talerze.

Podajemy oprószone cukrem i cynamonem wraz z jogurtem. Będą smaczne również ze świeżymi owocami czy dżemem. Smacznego.

Wskazówka: danie można przygotować w wersji roślinnej. Wystarczy nabiał krowi zamienić na sojowy lub kokosowy, a zamiast jajka użyć porcji kleiku z siemienia lnianego (1 łyżka mielonych ziaren zalana 3 łyżkami wrzątku) albo małego banana.

Serek sprawdzi się jako baza do przygotowania pysznych leniwych
Serek sprawdzi się jako baza do przygotowania pysznych leniwych

Źródło zdjęcia: canva/slowmotiongli

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >