Kluseczki leniwe z serka homogenizowanego. Delikatne i pyszne danie dla każdego
Kluski leniwe lubi chyba każdy. Tradycyjnie przygotowuje się je z twarogu. Jeśli go akurat nie macie — nic straconego. Serek homogenizowany także się sprawdzi, a kluseczki wyjdą tak delikatne, że będą rozpływać się w ustach. Spróbujcie koniecznie.
Po kluski sięga wielu smakoszy. Wytrawne czy słodkie zawsze są pyszne, gdy nie wyjdą zbyt twarde. Po smacznej recepturze na cepeliny z mięsem czy delikatne kopytka przyszedł czas na słodką odsłonę leniwych. Waniliowy serek homogenizowany nada specjałowi wyjątkowego aromatu i lekkości. Spróbujecie?
Przepis na delikatne kluseczki leniwe z serka
Składniki:
200 g homogenizowanego serka waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
1 jajo
szczypta soli
Do podania:
1 szklanka jogurtu
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Serek przenosimy do miski i łączymy go z mąką. Wbijamy jajo, a następnie całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Nie powinna ona być zbyt gęsta, by kluski nie wyszły zbyt twarde.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Łyżką formujemy kluski i umieszczamy je we wrzącym płynie. Gotujemy około 2 minut i wykładamy na talerze.
Podajemy oprószone cukrem i cynamonem wraz z jogurtem. Będą smaczne również ze świeżymi owocami czy dżemem. Smacznego.
Wskazówka: danie można przygotować w wersji roślinnej. Wystarczy nabiał krowi zamienić na sojowy lub kokosowy, a zamiast jajka użyć porcji kleiku z siemienia lnianego (1 łyżka mielonych ziaren zalana 3 łyżkami wrzątku) albo małego banana.
Źródło zdjęcia: canva/slowmotiongli
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Źródło: doradcasmaku