Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kluseczki leniwe z serka homogenizowanego. Delikatne i pyszne danie dla każdego

Kluseczki leniwe z serka homogenizowanego. Delikatne i pyszne danie dla każdego

Kluseczki leniwe z serka homogenizowanego
canva/teine

Kluski leniwe lubi chyba każdy. Tradycyjnie przygotowuje się je z twarogu. Jeśli go akurat nie macie — nic straconego. Serek homogenizowany także się sprawdzi, a kluseczki wyjdą tak delikatne, że będą rozpływać się w ustach. Spróbujcie koniecznie.

Po kluski sięga wielu smakoszy. Wytrawne czy słodkie zawsze są pyszne, gdy nie wyjdą zbyt twarde. Po smacznej recepturze na cepeliny z mięsem czy delikatne kopytka przyszedł czas na słodką odsłonę leniwych. Waniliowy serek homogenizowany nada specjałowi wyjątkowego aromatu i lekkości. Spróbujecie?

Przepis na delikatne kluseczki leniwe z serka

Składniki:

  • 200 g homogenizowanego serka waniliowego

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajo

  • szczypta soli

Do podania:

  • 1 szklanka jogurtu

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Serek przenosimy do miski i łączymy go z mąką. Wbijamy jajo, a następnie całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Nie powinna ona być zbyt gęsta, by kluski nie wyszły zbyt twarde.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Łyżką formujemy kluski i umieszczamy je we wrzącym płynie. Gotujemy około 2 minut i wykładamy na talerze.

Podajemy oprószone cukrem i cynamonem wraz z jogurtem. Będą smaczne również ze świeżymi owocami czy dżemem. Smacznego.

Wskazówka: danie można przygotować w wersji roślinnej. Wystarczy nabiał krowi zamienić na sojowy lub kokosowy, a zamiast jajka użyć porcji kleiku z siemienia lnianego (1 łyżka mielonych ziaren zalana 3 łyżkami wrzątku) albo małego banana.

Serek sprawdzi się jako baza do przygotowania pysznych leniwych
Serek sprawdzi się jako baza do przygotowania pysznych leniwych

Źródło zdjęcia: canva/slowmotiongli

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram