Proste kluski leniwe według przepisu Ani Starmach. W sam raz na niedzielny obiad
Szukacie pomysłu na lekkie danie? Proponujemy proste kluski leniwe według przepisu Ani Starmach. Będą w sam raz na niedzielny obiad albo na podwieczorek. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, więc zostanie wam więcej czasu dla bliskich czy na odpoczynek.
Kluski leniwe są prostym daniem, którym zachwycają się wszystkie pokolenia. Maluchy często otrzymują je w przedszkolu na obiad, ale jak tylko nadarzy się okazja, to nie pogardzą też nimi i starsi.
Te lekkie kluski mają identyczny skład, jak pierogi z serem, ale nie trzeba ich lepić. Stąd też ich nazwa. Wszystkie składniki wystarczy bowiem połączyć, zagniatając z nich gładkie ciasto. Znamy już teorię, a więc do dzieła.
Przepis Ani Starmach na kluski leniwe
Składniki:
50 dag tłustego białego sera
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
sól
4 łyżki masła
1/2 szklanki tartej bułki
3-4 łyżki cukru
Przygotowanie klusek
Biały ser wytłucz tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrobnij widelcem. Dodaj do niego większość mąki, a także jajka i sól, wymieszaj.
Zagnieć zwarte, w miarę jednolite ciasto. Podziel je na kilka części. Z każdej uformuj wałek, lekko spłaszcz go dłonią, pokrój na kluski.
W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Wrzuć przygotowane kluski, zamieszaj, gotuj je na niedużym ogniu, do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
Na patelni rozpuść masło, wsyp tartą bułkę i chwilę całość przesmaż. Wsyp cukier, wymieszaj i smaż, aż bułka zrobi się rumiana. Polej nią ugotowane kluski.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na smaczne kluski. Sprawdź, jak zrobić kluski śląskie z jabłkiem, a także, w jaki sposób przygotować kluski drożdżowe.
Źródło zdjęcia: canva/Savany
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniastarmach