Smakosze.pl Przepisy Kultowe kluski śląskie bez dodatku jajka. Przepis inny niż wszystkie
canva/Darius Dzinnik/500px

Kultowe kluski śląskie bez dodatku jajka. Przepis inny niż wszystkie

17 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubicie kluski śląskie? Poznajcie przepis inny niż wszystkie — na kultowe kluski śląskie bez dodatku jajka. Kluski wychodzą doskonałe i nie rozpadają się w czasie gotowania, a przewidziane do nich jajko możecie wykorzystać do innej potrawy. Będzie smacznie i ekonomicznie.

Kluski śląskie należą do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej eleganckich klusek ziemniaczanych. Ich apetyczny kształt sprawia, że są serwowane nawet na uroczystych obiadach. Do tego smakują doskonale i są proste do zrobienia.

Kultowe kluski śląskie bez dodatku jajka. Przepis inny niż wszystkie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mączystej odmiany

  • mąka ziemniaczana

  • sól

Przygotowanie klusek śląskich

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, odparuj, przeciśnij przez praskę lub wytłucz kuchennym tłuczkiem. Wystudź.

Ziemniaki przełóż do miski i uformuj z nich kształtny kopiec. Przekrój go na 4 równe części i wyjmij jedną część ziemniaków. W jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.

Dodaj wyjętą część ziemniaków i trochę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na kilka kawałków, z każdego uformuj wałek. Pokrój go na talarki, uformuj z nich kulki.

Każdą kulkę ciasta ziemniaczanego lekko spłaszcz dłonią, małym palcem zrób w niej wgłębienie.

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej kluski i gotuj ok. 2 minuty, licząc, od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Wskazówka:

Kluski śląskie są doskonałym dodatkiem do gulaszów i mięs duszonych w sosie, a także do gęstych sosów, np. grzybowego. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na modrą kapustę , a także na roladę śląską . Zestawisz z nich tradycyjny, śląski obiad.

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filozofiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy