Smakosze.pl
Kapusta modra jest pyszna

canva/hipokrat

Tradycyjna modra kapusta - przepis krok po kroku

5 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kapusta modra jest popularnym dodatkiem obiadowym na Śląsku. Idealnie pasuje nie tylko do charakterystycznej dla tego regionu rolady, ale też do gęsi, schabowego czy kaczki pieczonej. Jeśli dodamy do niej odrobinę podsmażonego boczku, będzie przyjemnie chrupiąca i soczysta. Wypróbujcie nasz pyszny patent.

Zdradzaliśmy wam już wcześniej kilka przepisów na pyszne dodatki do schabowego z czerwonej kapusty m.in. pysznego colesława i surówkę z dodatkiem rodzynek. Tym razem przybliżymy wam jak zrobić z niej popularną na Śląsku kapustę modrą. Do dania dodamy boczku, by było jeszcze smaczniejsze. Dajcie się skusić

Flaczki drobiowe z imbirem

Flaczki z żołądków drobiowych z dodatkiem imbiru

CZYTAJ DALEJ

Przepis na tradycyjną modrą kapustę z boczkiem

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty

  • 100 g boczku, najlepiej wędzonego

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego

  • 2-3 liście laurowe

  • 2-3 kulki ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kapustę obieramy z liści zewnętrznych, myjemy i szatkujemy. Zalewamy trzema szklankami osolonej wody. Gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, aż będzie al dente.

Kapustę odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i dodajemy łyżeczkę octu. Cebulę obieramy i kroimy piórka, a następnie łączymy z kapustą. Na patelni z nieprzywierająca powłoką smażymy boczek, wcześniej krojąc go w drobną kostkę.

Podsmażone mięsne kąski wrzucamy do garnka z kapustą i cebulą, przenosząc również tłuszcz, który się z nich wytopił. Doprawiamy solą i pieprzem oraz octem, jeśli uznamy, że potrzeba.

Danie starannie mieszamy i podgrzewamy krótko, nie doprowadzając dania do wrzenia. Podajemy na ciepło do obiadu, na przykład w towarzystwie klusek śląskich i zrazów. Smacznego.

Kapusta czerwona poszatkowana

Z czerwonej kapusty przygotujecie tradycyjny przysmak kuchni śląskiej — kapustę modrą

Źródło zdjęcia: canva/MalyDesigner

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Czytaj więcej >
Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne czereśnie w syropie na zimę. Smak dzieciństwa

Czytaj więcej >