Kapusta modra jest popularnym dodatkiem obiadowym na Śląsku. Idealnie pasuje nie tylko do charakterystycznej dla tego regionu rolady, ale też do gęsi, schabowego czy kaczki pieczonej. Jeśli dodamy do niej odrobinę podsmażonego boczku, będzie przyjemnie chrupiąca i soczysta. Wypróbujcie nasz pyszny patent.
Zdradzaliśmy wam już wcześniej kilka przepisów na pyszne dodatki do schabowego z czerwonej kapusty m.in. pysznego colesława i surówkę z dodatkiem rodzynek. Tym razem przybliżymy wam jak zrobić z niej popularną na Śląsku kapustę modrą. Do dania dodamy boczku, by było jeszcze smaczniejsze. Dajcie się skusić
Flaczki z żołądków drobiowych z dodatkiem imbiru
CZYTAJ DALEJPrzepis na tradycyjną modrą kapustę z boczkiem
Składniki:
1 główka czerwonej kapusty
100 g boczku, najlepiej wędzonego
1 średnia cebula
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
2-3 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kapustę obieramy z liści zewnętrznych, myjemy i szatkujemy. Zalewamy trzema szklankami osolonej wody. Gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, aż będzie al dente.
Kapustę odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i dodajemy łyżeczkę octu. Cebulę obieramy i kroimy piórka, a następnie łączymy z kapustą. Na patelni z nieprzywierająca powłoką smażymy boczek, wcześniej krojąc go w drobną kostkę.
Podsmażone mięsne kąski wrzucamy do garnka z kapustą i cebulą, przenosząc również tłuszcz, który się z nich wytopił. Doprawiamy solą i pieprzem oraz octem, jeśli uznamy, że potrzeba.
Danie starannie mieszamy i podgrzewamy krótko, nie doprowadzając dania do wrzenia. Podajemy na ciepło do obiadu, na przykład w towarzystwie klusek śląskich i zrazów. Smacznego.
Z czerwonej kapusty przygotujecie tradycyjny przysmak kuchni śląskiej — kapustę modrą
Źródło zdjęcia: canva/MalyDesigner
NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków
Slajd 1 z 6
ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE
Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se
Zapraszamy na nasz Instagram