Przepis na idealnie kruchą roladę śląską
Kuchnia śląska słynie z wielu przysmaków. Wśród nich jest wołowa rolada — pyszna, ale wcale niełatwa do przygotowania. Dlatego podajemy wam przepis na idealnie kruchą roladę śląską. Z nami danie na pewno się uda. Wystarczy odpowiednio długo dusić mięso.
Rolada śląska to inaczej zrazy zawijane. Przyrządza się je tradycyjnie z wołowiny. Z mięsa smacznego, ale dość wymagającego, jeśli chodzi o obróbkę kulinarną. Smaczna wołowina powinna być krucha i soczysta, często jednak wychodzi nam twarda i gumowata. Spróbujemy temu zaradzić.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na idealnie kruchą roladę śląską
Składniki:
4 grubsze plastry wołowiny zrazowej
100 g wędzonego boczku
1 kiszony ogórek
1 cebula
4 łyżeczki musztardy
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
600 ml bulionu wołowego
2 listki laurowe
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
Przygotowanie rolady śląskiej
Plastry wołowiny rozbij kuchennym młotkiem, oprósz z obu stron świeżo zmielonym pieprzem. Każdy plaster mięsa posmaruj z jednej strony musztardą.
Boczek pokrój w 4 długie, grubsze słupki. Ogórek przekrój wzdłuż na cztery części. Pół cebuli przekrój na cztery części.
Na jednym brzegu każdego plastra mięsa kładź po kawałku boczku, ogórka i cebuli. Zwiń dość ścisłą roladę, obwiąż ją białą, bawełnianą nicią.
Na patelni rozgrzej olej. Rolady obtocz w mące, kładź na patelnię i zrumień je ze wszystkich stron. Przełóż do garnka.
Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż pozostałą, pokrojoną cebulę. Dodaj ją do mięsa, całość podlej gorącym bulionem.
Dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela. Zagotuj, duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 2,5 godziny. W połowie duszenia mięso dopraw solą.
Łyżkę mąki rozprowadź w niedużej ilości zimnej wody, zahartuj ją kilkoma łyżkami sosu z duszenia. Płyn z mąką dodaj do sosu, wymieszaj, zagotuj.
Jeśli chcesz wiedzieć jak przygotować kluski śląskie i modrą kapustę, które są najlepszymi dodatkami do rolady, koniecznie zajrzyj na nasze strony.
Źródło zdjęcia: canva/Iblinova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kulinarneprzeboje