Smakosze.pl
rolada śląska

canva/PingPongCat

Przepis na idealnie kruchą roladę śląską

27 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kuchnia śląska słynie z wielu przysmaków. Wśród nich jest wołowa rolada — pyszna, ale wcale niełatwa do przygotowania. Dlatego podajemy wam przepis na idealnie kruchą roladę śląską. Z nami danie na pewno się uda. Wystarczy odpowiednio długo dusić mięso.

Rolada śląska to inaczej zrazy zawijane. Przyrządza się je tradycyjnie z wołowiny. Z mięsa smacznego, ale dość wymagającego, jeśli chodzi o obróbkę kulinarną. Smaczna wołowina powinna być krucha i soczysta, często jednak wychodzi nam twarda i gumowata. Spróbujemy temu zaradzić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealnie kruchą roladę śląską

Składniki:

  • 4 grubsze plastry wołowiny zrazowej

  • 100 g wędzonego boczku

  • 1 kiszony ogórek

  • 1 cebula

  • 4 łyżeczki musztardy

  • mąka do obtoczenia

  • olej do smażenia

  • 600 ml bulionu wołowego

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • sól, pieprz

jabłecznik

Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie rolady śląskiej

Plastry wołowiny rozbij kuchennym młotkiem, oprósz z obu stron świeżo zmielonym pieprzem. Każdy plaster mięsa posmaruj z jednej strony musztardą.

Boczek pokrój w 4 długie, grubsze słupki. Ogórek przekrój wzdłuż na cztery części. Pół cebuli przekrój na cztery części.

Na jednym brzegu każdego plastra mięsa kładź po kawałku boczku, ogórka i cebuli. Zwiń dość ścisłą roladę, obwiąż ją białą, bawełnianą nicią.

Na patelni rozgrzej olej. Rolady obtocz w mące, kładź na patelnię i zrumień je ze wszystkich stron. Przełóż do garnka.

Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż pozostałą, pokrojoną cebulę. Dodaj ją do mięsa, całość podlej gorącym bulionem.

Dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela. Zagotuj, duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 2,5 godziny. W połowie duszenia mięso dopraw solą.

Łyżkę mąki rozprowadź w niedużej ilości zimnej wody, zahartuj ją kilkoma łyżkami sosu z duszenia. Płyn z mąką dodaj do sosu, wymieszaj, zagotuj.

Jeśli chcesz wiedzieć jak przygotować kluski śląskie i modrą kapustę, które są najlepszymi dodatkami do rolady, koniecznie zajrzyj na nasze strony.

wołowina

wołowina

Źródło zdjęcia: canva/Iblinova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >