Smakosze.pl Przepisy Kultowy, cudowny kopiec kreta bez pieczenia, błyskawiczny deser dla całej rodziny
Canva / porosolka

Kultowy, cudowny kopiec kreta bez pieczenia, błyskawiczny deser dla całej rodziny

28 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nic nie smakuje tak dobrze po obiedzie, jak przepyszne ciasto. Kopiec kreta jest jedną z najlepszych propozycji deserowych. Wyśmienite ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Zrobimy je w mgnieniu oka.

Nie da się ukryć, że kopiec kreta to wyjątkowe ciasto, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Deser w takiej odsłonie z pewnością przyprawi domowników o szybsze bicie serca. Ciasto momentalnie znika z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyborne ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy

Smakowite ciasto niejednokrotnie wywoływało u nas autentyczny zachwyt. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na śnieżny puch . Tym razem również postawimy na ciasto, w którym pieczenie będzie zbędne.

Kopiec kreta jest ciastem, któremu nie trzeba nikomu przedstawiać. Niemal każdy chociaż raz miał okazję skosztować deseru w tym przepysznym wydaniu. Dziś przygotujemy go w ekspresowym tempie . Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 600 g ciastek czekoladowych z nadzieniem

  • 70 g masła

  • 6 bananów

  • 15 ml soku z cytryny

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki 36%

  • 250 g zimnego serka mascarpone

  • kilka kropli ekstraktu z wanilii

  • 45 g cukru pudru

  • 80 g posiekanej czekolady

Niezawodny przepis na kultowy kopiec kreta

Na początku przygotujemy spód ciasta. W tym celu 250 g ciastek kruszymy i mieszamy z masłem. Całość miksujemy, aby uzyskać w miarę sypką konsystencję . Mieszankę wykładamy do foremki wysmarowanej masłem i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie bierzemy się za pozostałe składniki. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone ubijamy na sztywno . Pod koniec dodajemy cukier puder. Wszystko wzbogacamy o posiekaną czekoladę oraz ekstrakt waniliowy.

Banany obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Umieszczamy je na przygotowanym wcześniej spodzie i przykrywamy masą śmietanową z dodatkami. Na koniec kruszymy pozostałe ciastka i obsypujemy nimi nasze ciast. Kopiec wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Godny uwagi jest również przepis na inne ciasto bez pieczenia .

Kopiec kreta to przepyszne ciasto
Kopiec kreta to przepyszne ciasto

Canva / porosolka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ShareInfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy